Christophe Courteau a ruandai Volcanoes Nemzeti Parkban egy szervezett gorillafotózáson vett részt – ilyenkor a park látogatói testközelben ismerkedhetnek az emberhez szokott hegyi gorillákkal (…) Az egyik hím gorillának azonban ezúttal elege lett a publicitásból, és hirtelen rátámadt a fotósra, mielőtt az kihátrálhatott volna a helyzetből. (…) A nem várt agresszív fellépés oka az lehetett, hogy Akarevuro jócskán belakmározott az erjedő bambuszágakból, és riválisának nézte a 46 éves férfit” – olvashattuk például az Origón (A magyar portál híradása annyiban különbözik az eredeti forrástól, hogy abban még arról esett szó: a bambuszszárak a gorilla gyomrában váltak alkohollá).

Március elején azonban a Smithsonian.com arról írt: valószínűtlen, hogy egy gorilla e módon részegedjen le – minden híresztelés ellenére ugyanis az állat gyomorsava nem képes alkohollá alakítani a bambuszt. Az ügyben megszólaló professzor szerint a gorillából talán inkább a szervezetébe bevitt sok cukor válthatott ki agresszivitást, vagy egész egyszerűen az, hogy a fotós túl közel ment hozzá.

A részeg állatok ritkaságszámba mennek a vadonban – mondja a Smithsoniannak nyilatkozó szakértő. Bár nagy népszerűségnek örvendenek azok a történetek, amelyekben hatalmas termetű elefántok tépnek be erjedő gyümölcsöktől, egy 2005-ös brit tanulmány kimutatta, hogy ez valószínűtlen. Az Origo egy korábbi cikke szót ejt arról a vizsgálatról, amely bemutatta: bizonyos malajziai állatok miként jártak rá egy alkoholtartalmú nektárra, és az milyen hatással volt rájuk. Felidézi az erjedő almától becsiccsentő rénszarvasok svédországi baleseteit is, valamint a Sivatagi show részeg állatokat bemutató jelenetét – utóbbiról azonban megjegyzi, hogy annak “szereplőit” állítólag egész egyszerűen elkábították. (via)

Fotó: Christophe Courteau/Cater News

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!