Ha rákeresünk az IKEA bármelyik honlapján a PUTIN névre, nem találunk ilyen nevű terméket, és az IKEA Anna nevű mesterséges intelligencia se segít sokkal többet (Egy gyors próbálkozás eredménye: – Van PUTIN nevű párnátok? – Több párna is van katalógusainkban. Válassz egyet a most kilistázott kategóriák közül! – De olyan, aminek PUTIN a neve? – A politkában nem vagyok jártas. Az IKEA termékeit és szolgáltatásait viszont annál jobban ismerem. Szóval válthatunk témát?)

A svéd Metro egyik legendavadásza, Aron Anderson elmeséli, hogy akik utánajártak a képen látható párnának, mind azt találták, hogy 2013-ban SKARUM néven futott valami hasonló termék az áruházban. Mivel most már nem kapni, a szerző megkereste az áruházláncot, ahol a szóvivő megerősítette neki: nincs PUTIN nevű párnájuk.

Az IKEA egyébként sem a nyílt konfrontáció híve: legutóbb épp Oroszországban azért zárta be a Family Live nevű, orosz nyelvű internetes magazinját, mert az könnyen megsérthette a homoszexualitás propagálását büntető orosz törvényt. Döntését a cég azzal magyarázta, hogy magazinjában „nemre, korra, felekezeti hovatartozásra, szexuális orientációra tekintet nélkül igyekszik bemutatni az emberek otthoni életét”, és megjeleníteni olyan, az IKEA számára fontos értékeket, mint például az egyenlőség – írt az esetről az Index.

Fotó: metro.se

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!