Mit érdemel az ilyen vadbarom szerintetek??? Ki vetemedik arra, hogy borotvapengéket erősítsen egy játszótér mászókáira?! Elképesztő, hogy ilyen állatok szabadlábon vannak. A képeket egy apuka posztolta, aki az egyik fotón pici fia kezét fogja, aki megvágta magát egy elrejtett pengével. Még szerencséje volt, hogy nem mély a seb” – írta József a Facebookon 2014 áprilisában. Mint arra Tímea felhívta a figyelmem, József fotóit 2015 februárjának végén újra gőzerővel osztani kezdték – és azóta is folyamatosak a felháborodott kommentek. Ugyan a hozzászólások között többen rámutattak, hogy a fényképeken látható eset valójában az Egyesült Államokban történt 2014 márciusában (azóta más amerikai településekről is jelentettek hasonló támadást), a kommenteket olvasva ez az információ nem mindenkihez jutott el.

Borisz Nyemcov orosz politikus meggyilkolása ügyében a GasparMagnus blog szerzője összegyűjtött néhány magyar neten is terjedő elméletet: a “gyanúsítottak” között az ukrán titkosszolgálat, az orosz liberális ellenzék, a muszlim fanatikusok, a nyugati titkosszolgálatok, a Kreml, továbbá szakadárok és szerelemféltők egyaránt megtalálhatók.

– Februárban bejárta a sajtót egy kép, amelyen egy állítólag spicces gorilla ugrott neki az őt fényképező fotósnak. Az eset valóban megtörtént, de a részegségről szóló rész valószínűtlen, vagy legalábbis azon a módon biztosan nem történt meg, ahogy a kép készítője állította.

– “A terroristák letöltik az internetről ezeket a szerződéseket, és felrobbantják az erőművet” – többek között ez is elhangzik a 444.hu e heti kamuriportjában, amellyel a köztévé híradójában megszólaló, érdekes hátterű utca embere interjúkat parodizálták ki. A téma a paksi bővítés titkosítása volt.

A magyar kokárda piros-fehér-zöld színű, tehát helyesen kívülre kerül a zöld – terjed a nemzeti ünnep környékén a közösségi oldalakon. Mielőtt tömegek vetnék rá magukat régi típusú kokárdáikra, érdemes meghallgatni, mit mondott minderről 2010-ben a kort ismerő történész.

– A múlt heti HIV-es narancs után ezúttal Vietnamból érkeztek hasonló hírek: az ottani szóbeszéd szerint Kínából származó tojásokat fecskendőztek be a vírussal. A hatóságok szerint a híresztelés alaptalan.

A Mattel burkás Barbie-babákat adott ki a játék születésének 50. évfordulójára – terjedt a hír a neten, de ez csak egy kamuhírekben utazó szájt 2009-es cikkének saját újrafeldolgozása volt. Az íráshoz illusztrációként használt képek Eliana Lorena dizájner 2009-es, jótékonysági árverésre készült babáit ábrázolják.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!