A kamuhírekben utazó Internet Chronicle cikke szerint Nagyezsdát Borisz Nyemcov temetésén lőtte le egy ismeretlen merénylő. Az álhírt ugyan 6500-an megosztották, ez a szám azonban angol nyelvterületen nem számít olyan kritikusnak, hogy nagy legendavadász oldalak azonnal rávessék magukat. Meg különben is: külpolitika, aminél sokkal érdekesebb például Sarah Palin volt alelnökjelölt legújabb kitalált bénázása.

Ami viszont ezután történt: az orosz propaganda leleplezésére szakosodott ukrán Stop Fake oldal egy az egyben lehozta az Internet Chronicle cikkét. Nem hiszem, hogy a szájt szerkesztői ne tudnák, az idézett oldal miféle, és azt sem gondolom, hogy ne éreznék, egy ilyen hírt először nem egy amerikai rétegszájtról fognak megtudni, de akkor is furcsán mutat a kontextus nélküli álhír az oldalukon. Ráadásul hogy a cikk fejlécében az szerepel: a Context rovatba helyezett cikkek nem kitaláltak.

A Twitteren mindenesetre egy Daniel Pizarro nevű személy figyelmeztette őket a félreérthetőségre, amire a szerkesztőség ezt válaszolta: “Köszönjük a korrekciót – a cikket a kamuanyagok újabb példájaként akartuk közölni, de tévedésből a Context rovatba került“. Ezt írták tegnap este. Ma reggel azonban még ott mindig volt, amikor összefutottam vele RSS-olvasómban, és okozott is néhány másodpercnyi zavart szokásos reggeli lapozgatós ébredésemben.

Fotó: Guardian

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!