2015. március 24-én a Germanwings utasszállítója lezuhant a francia Alpokban. A hatóságok szerint Andreas Lubitz másodpilóta valószínűleg szándékosan vezette hegyoldalnak a vele együtt 150 embert szállító repülőgépet. A német sajtó szerint a férfi súlyos depressziótól szenvedett és rendszeres orvosi ellenőrzés alatt állt. A szövetségi légügyi hivatal is megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a másodpilóta aktájában szerepelt egy arra vonatkozó említés, hogy Lubitz esetében különleges és rendszeres orvosi felülvizsgálatra van szükség – írja az MTI.

A tragédia rejtélyes körülményei az összeesküvés-elméletek híveinek fantáziáját is aktívan megmozgatták. Az egyik ilyen teória szerint Lubitz áttért radikális iszlám hívő volt, ami egyben azt is sugallja, hogy a baleset esetleg mégis terrortámadás lehetett. A híresztelés többek között a megbízhatatlan TPNN oldal cikke révén terjed, amely értesüléseit részben a másodpilóta azóta törölt facebookos oldalának adataira alapozza. A Snopes szerint azonban a cikk által hivatkozott Facebook-oldal csupán egyike az utólag létrehozott kamuprofilok tucatjának.

A korábbi híradások arról is beszámoltak, hogy a másodpilóta lakásán tartott házkutatás során bizonyító erejű információkra bukkantak; amit az iszlám kapcsolat terjesztői szintén a terrorgyanúval kötöttek össze. Ezek a bizonyítékok azonban Lubitz mentális betegségére vonatkoztak: a düsseldorfi ügyészség szerint a lefoglalt iratok között a másodpilóta betegállományba küldéséről szóló, összetépett dokumentumok voltak.

Az Antiviral blog más forrásokat is idéz az összeesküvés-elmélettel kapcsolatban, de ezek sem sokkal megalapozottabbak. Egy német blogger például arra mutatott rá, hogy Lubitz abban a Brémában képezte magát pilótává (és tartott időközben több hónapos szünetet), amelyben egy ISIS-kapcsolatokkal gyanúsított mecset is működik. A két valós, ám a hatóságok által egymással össze nem kapcsolt információ pedig már elég volt a terrorszál beizzításához, illetve annak felemlegetéséhez, hogy a repülőgép útvonalától néhány percre állítólag hét atomreaktor is üzemel. A német nyomozók azonban nem találtak politikai vagy vallási motivációra utaló nyomokat a másodpilóta düsseldorfi lakásán végzett házkutatás során.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!