Az elmúlt pár órában álhír terjed a magyarországi Erste csoporttal kapcsolatban, mely ügyfélérdeklődést váltott ki hálózatunkban és telefonos ügyfélszolgálatunkban. Az Erste Bank az álhírek terjesztőivel szemben büntetőfeljelentést tett. Az Erste jelentős tőkeerővel és pénzügyi háttérrel bíró, a régió egyik legerősebb bankcsoportja. Az Erste Bank Hungary tőkeerős a magyar bankszektor egyik legnagyobb és legstabilabb szereplője. A Bankcsoport a forintosításból adódó veszteségeit már a tavalyi évben pótolta tőkeemeléssel. Az Erste devizahitelesekkel való elszámolást a hazai bankszektorban elsőként hajtotta végre. Mindezek után a teljes magyarországi Erste Csoport 2014. utolsó negyedévet már pozitív eredménnyel zárta. Az EBRD-vel és az állammal kötött megállapodás is a bizonyítja a stabil magyarországi jelenlétét és elkötelezettségét” – jelent meg délután 5 órakor az Erste Bank facebookos oldalán.

Harmati László, a bank lakossági vezérigazgató-helyettese szerint pénzügyi stabilitásukat semmi nem veszélyezteti, az Erste likviditása, tőkeereje stabil. A bank ezért büntetőfeljelentést tesz a híresztelés miatt. Arra a kérdésre, van-e elképzelése arról, ki terjeszti a híreket, Harmati az MTI kérdésére azt válaszolta: van már információ arról, hol bukkantak elő ezek a hírek.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerint is biztonságban van az Erste Bank ügyfeleinek pénze, és a híresztelések minden alapot nélkülöznek. Szerinte “akik ilyen híreket terjesztenek, azok nemcsak nagyon felelőtlen emberek, hanem bűncselekményt követnek el”. Csatlakozott az ügyfeleket nyugtatók táborához Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is, aki szerint az Erste Bank működésével kapcsolatos híresztelések alaptalanok.

A pánikról a hvg.hu cikke szerint a dehir.hu számolt be, jelezve, hogy szerkesztőségüket a nap folyamán folyamatosan hívogatták az Erste helyzete iránt érdeklődő debreceniek. A vidéki lap értesülése szerint a helyi banknál emberek tucatjai jelentek meg, akik csak miután megtudták, hogy álhírről van szó, mentek haza.

Update | Az Erste Banknál másnap reggel már sem ügyfélérdeklődés, sem betétkivonás nem volt – mondta Harmati László az MTI szerint. Tájékoztatása alapján a szerdai ügyfélérdeklődésnek Debrecen volt a gócpontja, 3-4 fiókot érintett, de az Erste méretéhez és betétállományához képest elhanyagolható volt az ügyfelek betétkivonása.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!