Vége az álhír– és pletykalapoknak, az önjelölt kuruzslók és konteóterjesztők világának? Ez azért még odébb van. A tényellenőrzésen alapuló megoldást egyelőre csupán egy tanulmányban mutatták be, ami nem feltétlenül jelenti, hogy a Google egy-az-egyben be is vezeti.

Az ellenőrzés alapja a Google Knowledge Vault nevű, dinamikusan bővülő adatbázisa, amelynek elemeit a cég az internetről gyűjti be automatikusan. A rendszer öntanuló: a netről leszedett nyers adatokat egy algoritmus fejleszti használható tudástárrá.

A most bemutatott tényellenőrző projekt a Knowledge Vaultban található tényeket hasonlítja össze az adott oldalon lévő tartalommal, és ez alapján indexeli a szájtot. Ahol a ténybeli egyezés magas, az az oldal a megbízható szájtok között kap helyet, ahol alacsony, azt hátrébb sorolják a találati listákon.

Az Intersect blog szerzője szerint persze nem elképzelhetetlen, hogy a fenti kutatás során szerzett tudást a Google a közeljövőben beépíti majd bonyolult keresési algoritmusába, tehát egy idő után a találati listákon számítani fog a tényszerűség is.

Knowledge-Based Trust: Estimating the Trustworthiness of Web Sources (pdf)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!