2013 őszén egy megdöbbentő történet jelent meg a Facebookon egy meggyilkolt svéd fogorvosnőről. Marcia Karlssont állítólag volt barátja verte halálra, az esetről pedig a fogorvosnő Madeleine nevű barátnője számolt be a közösségi oldalon. Bejegyzését – amelyben azt állította, a sajtó azért nem foglalkozik a bevándorló ex-barát által meggyilkolt Karlsson esetével, mert nem akarnak táptalajt adni az emigránsok elleni ellenségeskedésnek – svédek ezrei osztották meg dühödten.

Ha valaki ránézett Marcia Karlsson facebookos oldalára, valós ismerősöket és fotókat talált az asszonyról és adoptált gyerekeiről, így nagyon sokan készpénznek vették Madeleine állításait. A svéd Metro szerkesztője – ugyanaz a Jack Werner, aki korábban nyomozott az itt is feldolgozott és nagyon izgalmas Veronika-ügyben – rávetette magát a témára, de ahogy haladt előre, úgy dőlt össze az egész ügy. Hamarosan rádöbbent: az egész sztori kitaláció, a fogorvosnő nem létezik, a képeket egy Hennie nevű nőtől lopták, és a gyilkosság csupán egy rasszista indíttatású propaganda.

Jack Werner svéd nyelvű cikkéből – amely két gombnyomással könnyen lefordítható – az is kiderül, hogy a hírt elterjesztő Madeleine is megvezetve érzi magát. Saját elmondása szerint Marcia Karlsson facebookos oldalát 2011-ben jelölte be, így tett akkoriban mindenkivel, aki őt megjelölte. Később sokat cseteltek, sőt állítólag telefonon is beszéltek, és a magát fogorvosnőnek kiadó nő kedvesnek tűnt. Rajta keresztül jött össze egy Patricia nevű nővel, akivel aztán személyesen is találkozott, és aki megerősítette benne a tudatot, hogy Marcia valós személy. Tőle értesült a fogorvosnő haláláról is, a részleteket pedig egy Eric névre hallgató titokzatos facebookos profiltól tudta meg. Ericet azonban már nem sikerült megtalálnia Jack Wernernek: az ő profilja egy nyilvánvalóan kamu, ismerős nélküli Facebook-oldalnak bizonyult, telefonja pedig egy üzemen kívüli prepaid kártya volt.

Cikk után Werner két kollégájával megalapította a Metrón belül a közösségi médián felfutó sztorik ellenőrzését végző Viralgranskaren nevű oldalt, innovátori tevékenységéért pedig 2014-ben svéd újságírói díjat kapott.

Craig Silverman tanulmányának kivonatát itt olvashatjátok el.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!