– Még karácsony előtt jelent meg egy szívhez szóló videó egy amerikai hajléktalanról, aki a neki adott pénzen ételt vett hajléktalan társainak. Egy szemtanú és a főszereplő testvére szerint azonban az egészet csak megrendezték. A videó készítője tagad, és azóta is pénzt gyűjt főszereplőjének.

– Január elején magyarul is terjedni kezdett egy régi üzenet, amely a Facebook kicselezésére nyújt tippeket. Kábé olyan hatékonyságú ez, mintha valaki ajtóra ragasztott post-iten jelezné a hatóságoknak: lakására nem vonatkoznak a magyar állam törvényei – írtam 2012-ben, és ez még most is vonatkozik a felhívásra. Az Intersect blog szerzője azon elmélkedett cikkében, vajon miért nem fognak az ehhez hasonló üzenetek soha kihalni.

– Ugyancsak feltámadt az év elején az a felhívás, amely szerint autótolvajok szélvédőre ragasztott cetlik segítségével rabolnak el kocsikat. A szöveg 2011 óta változatlan formában terjed: a hivatkozott eset most is ugyanúgy a “múlt héten” történt a “közeli Auchanban, mint négy évvel ezelőtt.

– “Egy kiszivárgott kormánytervezet szerint minden szombat munkanap lesz, és változik a munka törvénykönyve is. A munkáltatónak kötelessége lesz a szombati munkanapért 50%-os pótlékot fizetni és a szabadságolási szokások is megváltoznak” – írja egy többségében kitalált hírek utazó lájkvadász oldal. A hamis infók terjesztőinek módszere a hvg.hu cikke szerint a következő: a megdöbbentőnek szánt álhírekkel nagy látogatottságot generálnak, a sok látogató pedig jelentős reklámmegjelenítést eredményez. A kamuhír terjedését vasárnap reggelig 37 ezren támogatták lájkukkal.

– Az összeesküvés-elméletek hívei a január eleji párizsi merényletet sem hagyták szó nélkül. Gyanúsnak találták többek között az utcán megölt rendőr kivégzését, a támadók ruházatát, a hátrahagyott igazolványokat – ezekből pedig egyenesen arra jutottak, hogy az egész támadás egy előre eltervezett, félrevezető titkosszolgálati akció volt. Illusztrációként íme az egyik témában született videó, a 444.hu cikkéből:

Charlie Hebdo Shootings – Censored Video

This is footage of the Charlie Hebdo shootings which has been restricted or taken down from a number of websites. As you will see it contains no blood, gore or graphic violence. It does however punch a major hole in the official story.

– Nem egy plasztikfólia alatt fuldokló lány lesz a Cosmopolitan februári címlapján, hiába írták meg ezt az értesülést idehaza is többen. A Shafilea Ahmed brit-pakisztáni lány 2003-as tragédiájára emlékeztető címlap valójában a Karma Nirvana brit jótékonysági szervezet reklámkampányának a része. Az újságárusoknál ilyen lapot nem lehet kapni majd, a valódi címlapon Khloe Karadshian beszél majd Justin Bieberről és a szexről – írja a Slate.

Hitelesnek tartott oldalak könnyű meghekkelését ígéri a hvg.hu által is bemutatott SHRTURL nevű szolgáltatás. Működése nagyon egyszerű: megadjuk az átalakítani kívánt oldal urljét, majd az Edit gombra kattintva átszerkeszthetjük tartalmát. Érdemes lesz tehát a jövőben rápillantani az urlekre is, mielőtt továbbküldünk egy “szenzációt” ismerőseinknek.

– Sajnos egyelőre nem lesz 3 a 3 ellen kosárlabda az olimpián, ezt csak egy úgynevezett szatirikus oldal terjesztette, és a cikket többek között a Deadspin is átvette.

Banksy nem rajzolt egyet a Charlie Hebdo elleni merénylet tiszteletére. A világhírű street artos neve alatt keringetett, törött ceruzát ábrázoló kép valójában a brit Lucille Clerc alkotása – mint azt a publikálás után a kép mellé biggyesztett hivatkozás is mutatja.

notbanksy_charlie

Hamisak voltak a horvát elnökasszonyt ábrázoló szexfotók az Informer című lapban. A főszerkesztő nyilvánosan kért bocsánatot, amiért újságja azt állította, Horvátország újonnan megválasztott elnökének, Kolinda Grabar Kitarovićnak a kiszivárogtatott fotóiról van szó. Mint mondta a VajdaságMa szerint, a “felvételt egy olyan személy juttatta el a szerkesztőségbe, akivel a lap már két éve együttműködik és aki soha nem szolgált hamis információval”. A képeken az Index.hr hírportál szerint egy ismert pornószínésznő, Diamond Foxxx látható.

– Amikor a világsajtóban elterjedt a hír, hogy szennyezett sörtől több tucat ember meghalt Mozambikban, mindenki azonnal a krokodilepére kezdett el mutogatni. A Snopes szerint azonban a krokodilepe egyáltalán nem olyan mérgező, mint azt a rendre vissza-visszatérő szóbeszédek tartják – valami más is lehetett tehát abban a tömeges mérgezést okozó italban.

Fotó: fortepan.hu / lucille clerc

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!