– A Facebook a héten bejelentette: a jövőben lehetővé teszi felhasználóinak, hogy egyes posztokat hoaxként jelöljenek meg (a hvg.hu cikke meg is mutatja, hogyan lehet a Facebook felé jelezni az átveréseket). Ezeket aztán nem törlik, és nem is ellenőrzik a megjelölések valódiságát, de a sok felhasználó által jelentett tartalmak kevesebbszer jelennek majd meg a hírfolyamban. Ahol mégis megjelennek, ott jelzik, hogy a cikket a felhasználók közül sokan hoaxként jelölték meg.  Az egyik legendás kamuzó, Paul Horner egy napon belül visszalőtt egy kamu cikkel a közösségi oldalra.

– A facebookos bejelentéshez jól időzítve a hvg.hu összegyűjtött néhány magyar nyelvű oldalt, amely rendre átveri a felhasználóit. Ezek a szájtok hamarosan komoly elérés-visszaesésre számíthatnak a Facebookon. Korábbi válogatásom az angol nyelvű web legismertebb átverőiről.

– Amerikai ufóakták tömegét hozták nyilvánosságra – számolt be a héten az MTI a CNN-re hivatkozva a Kék Könyv Projektről, hozzátéve, hogy “az anyagokat John Greenwald ufókutató a múlt héten töltötte fel az internetre, miután (…) sokéves küzdelem árán sikerült megszereznie azokat”. A Washington Post netkultúrával foglalkozó blogja szerint ez azonban csak részben igaz: a fájlok titkosítását már évekkel ezelőtt feloldották, és digitalizálták őket, sőt, online is kereshetők voltak 2007 óta. Az Intersect szerint a publikálás feltupírozása a közzétevő Black Vault tulajdonosától eredhet. Azóta egyébként a CNN is pontosította korábbi anyagát.

– “Magyar virtus egy képben” kommenttel futott a héten egy szélvédőre tűzött papírt ábrázoló kép a Tumblren. A cetli szövege a következő volt: “Szia! A nevem Peti, véletlenül nekimentem a kocsidnak és valaki látott szóval most úgy teszek mintha leírnám az adataim. Bocsi :(” Nem tudom, hogy a fotó valós esetnek állít-e emléket, de azt tudni érdemes, hogy a bemutatott sztori semmiképpen nem “magyar virtus”, hanem egy világszerte ismert városi legenda. Ha kíváncsiak vagytok az eredetére, itt bővebben olvashattok róla.

peti_bocsi

Soros György 33 millió dollárral támogatja a fergusoni erőszak továbbélését – beszélik a neten. A Snopes szerint ezzel szemben mindössze arról van szó, hogy a magyar származású üzletember-mecénás által 1993-ban alapított OSF támogat olyan civil szervezeteket is, amelyek rendre felszólalnak polgárjogi kérdésekben, köztük a fergusoni tragédia ügyében is. Persze nem kell messzire menni ahhoz, hogy lássuk, egyesek szemében a két dolog ugyanaz. Az ügy háttere azoknak, akik nem ismernék: Darren Wilson rendőr 2014 augusztusában St. Louis egyik elővárosában, Fergusonban agyonlőtt egy fegyvertelen, fekete tinédzsert, Michael Brownt. Cselekedetéért Wilsont nem állították bíróság elé, a rendőr azonban kilépett a szolgálatból. Az incidens, illetve az esküdtszék döntése után zavargások törtek ki Fergusonban, és az Egyesült Államok számos városában hónapokon át polgárjogi megmozdulásokat tartottak.

– Az Index helyreigazította cikkét, amelyben azt írta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindössze két napot adott a háziorvosoknak arra, hogy elküldjék véleményüket az új alapellátási törvényről. A lap azután módosított, hogy egy tárcához közel álló forrása részben hamisítványnak minősítette az iratot.

Fekete gyermeket szült egy neonáci lány, miután véletlenül fekete embertől származó spermát kapott – de csak a kamuhírekben utazó Stuppid.com tavaly októberi fiktív cikke szerint.  A kamu hír szerzője minden bizonnyal ezt a szintén tavaly októberi valós hírt gondolta tovább kicsit.

– A NASA szándékosan kilőtte a képet élő közvetítésében, amikor azon megjelent egy idegen űrhajó – állítja egy YouTube-ra feltett videó szerzője. A Snopes másképp gondolja: bár a kérdéses objektumot nem azonosították, tehát technikailag illik rá az ufó (azonosítatlan repülő tárgy) megjelölés, mégis igen kicsi az esélye, hogy idegen űrhajóról lenne szó. Sokkal valószínűbb, hogy a felvételen a Hold látható, a lekapcsolásnak hitt elsötétítés pedig egy egyébként nem példa nélküli technikai hiba.

A Volkswagen újra gyártani kezdi a Trabantot – olvasható egy totalcaros megjelenésre hajazó cikkben. A Totalcaron azonban nem jelent meg ilyen hír, azt a múlt héten itt is említett SHRTURL.com oldal segítségével készítette valaki, aki nagyon ráér.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!