A cetli szövege a következő:

“Szia! A nevem Peti, véletlenül nekimentem a kocsidnak és valaki látott szóval most úgy teszek mintha leírnám az adataim. Bocsi :(“

A Snopes 1963-ra teszi a történet első dokumentált változatát, az állítólagos esetről akkor a San Francisco Examiner számolt be, a London Daily Mirrorra hivatkozva (utóbbi cikket a legendavadászok már nem találták meg, ezért az SFE az első dokumentált forrás). A sztori azóta sokszor és sokfelé megjelent, például az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

A Snopes felhívja a figyelmet a történet logikai buktatójára is. Akit a kocsi köré gyűlt tömeg kényszerít adatai megadására, jó eséllyel nem kockáztatja meg az önleleplező és pimasz üzenetet, hanem – ha mindenképpen el akarja bliccelni a felelősségre vonást – inkább hamis nevet és címet ír fel.

Too Good To Be True című könyvében a városi legenda professzor Jan Harold Brunvand arról ír, hogy az évek során emberek tömegei esküdöztek neki írt levelekben: raktak már általuk megrongált kocsira ilyen feljegyzést, illetve olyanok is jelentkeztek, akik hasonló üzenetet találtak sérült autójukon.

A fentiek tükrében a magyar eset lehet

– egyszerű hoax: vagyis valaki a sztori ismeretében megírta a cetlit, kitette egy kocsira, majd lefényképezte és igaz történetként terjeszteni kezdte,
ostension: vagyis valaki – a sztori ismeretében – hasonló helyzetbe keveredve megismételte a más sztorijában hallottakat,
– és véletlen: vagyis valakinek – a sztorit nem ismerve – ugyanaz a pimaszság jutott eszébe, mint amit évtizedek óta világszerte mesélnek.

A végére még egy fontos tétel a városi legendákról: ha egy történet városi legendaként van elkönyvelve, nem jelenti azt, hogy nem történhet (vagy történt már) hasonló eset a valós életben. Mindössze arról van szó, hogy a további részletek megismerése előtt az ilyen sztorikat érdemes megfelelő szkepticizmussal kezelni. Mert a városi legendák egyik jellemzője éppen az, hogy ha elindulunk az ismerősöm ismerőse hallotta forrásláncon visszafelé, komoly meglepetések érhetnek minket.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!