Íme a sztori a vs.hu tálalásában…

Josh Paler Lin amerikai videoblogger “száz dollárt adott egy út mellett kéregető hajléktalan férfinek, majd kamerával követte, hogy megtudja, mire költ a pénzt. Az először szabadkozó férfi elfogadta a pénzt, majd betért egy italboltba. Hamarosan kiderült azonban, hogy nem alkoholt vásárolt, hanem élelmiszert, amit más hajléktalanok közt osztott szét. Lin annyira meghatódott ezen, hogy újabb száz dollárt adott neki, és azóta már gyűjtést is indított a Thomas nevű hajléktalan megsegítésére.”

… és videó formában:

How Does A Homeless Man Spend $100?

Royal Free Music (FREE 30 Days) ► http://bit.ly/EPIC_MUSICBehind The Scenes: http://goo.gl/9laQRWSubscribe Now For More To Come: http://goo.gl/a9TqgdFollow m…

A videót január elsejéig több mint 29 milliószor nézték meg, az annak hatására beindult közösségi gyűjtésben pedig több mint 130 ezer dollárnyi pénz jött össze.

Időközben azonban jelentkezett egy szemtanú, aki szerint az egész történet megrendezett volt. A Vocativ cikkében a 26 éves Taugan Tan Kadalim arról beszél, hogy barátnőjére várva felismerte a népszerű bloggert, ezért figyelni kezdte a videózó társaságot. Állítása szerint a “titokban követett” hajléktalan valójában a videoblogger kocsijában ült, és a boltba is Lin, nem pedig a hajléktalan ment be először. A lapnak a blogger tagadta, hogy videója bármelyik jelenete is megrendezett lett volna.

December legvégén jelentkezett a hajléktalan főszereplő testvére is, aki a CBS-nek elmesélte: a film főszereplőjét nem Thomasnak hívják, hanem Kenny Nickelnek, és tavaly nyárig a szüleivel élt, akiktől hamarosan 150 ezer dollárt örököl. A testvér elképzelhetőnek tartja, hogy “Thomas” nem tud a javára történő közösségi pénzgyűjtésről, de így is átverésnek tartja a dolgot. Szerinte a pénz igazi rászorulókat illetne meg.

Paler Linnek egyébként nem ez lenne az első népszerűvé vált videós átverése. A videoblogger december 29-éig mindent megtett annak érdekében, hogy a sztorit minél tovább futtassa (megetette, lenyíratta, felöltöztette és elszállásolta “Thomast” – és mindezt természetesen dokumentálta is), azóta azonban nem jelentkezett se facebookos, se instagramos oldalán.

Update | Január 2-án a Facebookon újra megszólalt Lin, cáfolva az általa hamisnak nevezett vádakat, egyben jelezve, hogy megtette a szükséges intézkedéseket a rágalmazók jogi elszámoltatására.

Update 2 | A sztori időközben az online hírek terjedését figyelő Emergent.info oldalra is felkerült, így aki a történet további fejlődését szeretné figyelni, ezen a helyen megteheti.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!