Joaquin Phoenix a héten újra megtréfálta a médiát: ezúttal arról mesélt, hogy megkérte egy jógaoktató kezét, és a nő igent mondott. Miután a lapok lehozták a szenzációs hírt, Phoenix a következő tévés interjújában elárulta: csak viccelt. “Olyan unalmas az életem. … Csak azt szerettem volna, hogy a közönség szeressen. Annyira szeretik a házasuló embereket” – magyarázta, majd hozzátette: ha a műsorvezető akarja, az ő adásában is bejelenthet egy eljegyzést.

– A múlt vasárnap a Discovery leadta azt a műsorát, amelyben Paul Rosolie természetfilmes vállalta: lenyeleti magát egy anakondával. Aki sokat várt a mutatványtól, csalódnia kellett – a hosszú felvezetés után gyorsan véget ért a kísérlet.

Egy kínai kamuhíroldal olyan médianagyságokat is átvert, mint a BBC, a Washington Post vagy az Atlantic. A megjelenésében és nevében a kínai állami CCTV-re hajazó szatirikus oldal anyaga kínai olvasóknak adott angolnévválasztási tanácsokat. A cikket idéző oldalak szinte kivétel nélkül a hivatalos CCTV-t jelölték meg forrásukként: közülük a Washington Post idővel magától, a BuzzFeed és a BBC pedig az iMediaEthics levele után javított.

– Korrigálnia kellett egy cikkét a New York Times-nak is, amely Ferenc pápa szájába adta azt a mondatot, miszerint az állatok is a mennybe kerülhetnek. Ferenc pápa állítólag egy kutyáját gyászoló kisfiúnak mondta ezt, a valóságban azonban semmi ilyesmi nem történt. Aki ezt mondta, az 1978-ban meghalt VI. Pál pápa volt. A Religion News cikke megmutatja, milyen útvonalon terjedt el a világban a legenda.

– Az Index újságírója megnézte, mi igaz abból a kormányoldalon sokat emlegetett hírből, miszerint az Egyesült Államok internetadó bevezetésére készül. A cikk szerzője szerint sem Obama, sem ellenfelei nem akarnak internetadót, és megmutatja, hogyan értették félre idehaza az internetsemlegességet támogató amerikai álláspontot. A Századvég stratégiai igazgatóját azonban ez a levezetés sem győzte meg, véleménye szerint az értelmezés csak “nézőpont” kérdése.

Egy cikk szerint illegális favágók véletlenül kivágták a világ legöregebb fáját. Ez a hír kamu volt, de ennek apropóján érdemes felidézni az egykor legöregebbnek hitt fa kivágásának történetét.

– Újra megjelent a héten az a 2011-ben már itt is bemutatott világtérkép, amely a péniszhossz alapján rangsorolja a Föld országait. Hiába van azonban rajta előkelő helyen Magyarország, ha a forrásként szolgáló adatok nem megbízhatók.

Megkezdődött az év végi összefoglalók időszaka. Az UL a héten két válogatással jelentkezett: az abszurd keresési kulcsszavakból szemléző hosszú farok válogatással és az első félév átveréseit összegző 2014-es visszatekintéssel.

Fotó: fortepan.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke