Július

– Magyarország elfoglalása is benne van az iszlám szélsőségesek ötéves tervében – írták meg idehaza többen is egy június végén felkapott térképre hivatkozva. Egy washingtoni közelkelet-szakértő szerint azonban a térkép nem a radikális szervezet hivatalos ötéves terve volt, legfeljebb a szervezet bizonyos támogatói keringették egymás között.

iszlam-kalifatus

Ismerősünk házi videóját ígérte az a facebookos vírus, amely kattintás után az ígéret teljesítése helyett csak minket tett idegesítő spamrobottá.

Örökre eltűnhetnek a vörös hajúak a globális felmelegedésnek köszönhetően – írták brit lapok július elején skót kutatókra hivatkozva. A téma szakértői azonnal hülyeségnek titulálták a teóriát, emlékeztetve, hogy a szőkék és vörösök kihalásáról tudósító cikkek évről évre felbukkannak a sajtóban.

– Nagy sikert futott be a nyáron egy jóképű bűnöző rabosító fotója. A könnytetkós férfiről aztán elterjedt, hogy nemcsak a mémekben vált modellé (lásd lent), hanem a Los Angeles-i Blaze Modelz 30 ezer dolláros munkát ajánlott neki a divatszakmában. Aztán kiderült, hogy az egész csak alaptalan pletyka.

dolce

– Nem sokkal azután, hogy Ukrajna felett lezuhant a Malaysia Airlines gépe, egy híradás azt állította: eredetileg az akkoriban arra járó Vlagyimir Putyin orosz elnök repülőjét akarták lelőni. Gyorsan kiderült azonban, hogy az orosz elnök gépe már jó ideje nem repült át Ukrajna felett. Felturbózott volt az ukrajnai légi katasztrófában elhunyt “100 top AIDS-kutató” sztorija, valamint a két maláj gép szerencsétlenségét utolsó pillanatban megúszó holland biciklista esete is.

– Több ezren osztották meg azt a videót a Facebookon, amin egy kisgyerek lő ki egy vállról indítható rakétát a tengerparton. A felvételről azt állították, Gázában készült, pedig valójában egy hónapokkal ezelőtti líbiai felvételről volt szó.

Kamu Jean-Claude Juncker Twitter-feedet idézett a hónap végén a magyar sajtó. A “Bizottságom válasza sokkal erőteljesebb lesz. Arra készülök, hogy a levélben jelzőket is alkalmazunk majd” mondatot neves portálok igaziként adták el.

A McDonald’s eltűnt gyerekek testét darálja bele a hamburgerekbe – állította egy sokak által megosztott cikk. Az abszurd írás természetesen kitaláció volt – egy angol nyelvű szatirikus cikk hazai átköltése és átdolgozása.

Augusztus

A hó elején konteonapot tartott az Index, összeesküvés-elméletekről szóló régi és új anyagokat időzítve a címlapra. Ennek keretében készült egy álinterjú egy magát chemtrailezőnek mondó pilótával is, amit később – ki gondolta volna – tömegek osztottak “valódi bizonyítékként”.

– Neves külföldi híroldalak estek áldozatul egy videónak, amin Putyint állítólag épp leszarta egy madár. A valóság ennél sokkal unalmasabb volt:

Fake: Путина обкакала птичка | Bird pooped on Putin | Putin wurde vom Vogel angeschissen

Hier mit möchte ich einen fetten Punkt in der Frage “wurde Putin vom Vogel angeschissen?” setzen, nämlich NEIN!На вопрос “Обкакала Пунтина птичка?” мы видим …

Egybeöntötték a kétféle szemetet Nyíregyházán, az esetről készült videó pedig nagy visszhangot keltett. A szelektív gyűjtés támogatói szerint az erről szóló cikkek félreinformálják az embereket, és súlyos károkat okoznak az ügynek.

– Több lap is megírta, hogy egy orosz horgász életét Justin Bieber mentette meg azáltal, hogy a férfira támadó medvét elijesztette az amerikai énekes zenéjével megcsörrenő mobiltelefonja. Amikor azonban a Poynter újságírója utánanézett a történetnek, azt találta: a megmenekülés története igaz, de a Bieber-szálat csak később hímezték hozzá.

Steve Jobs életben van – terjedt augusztus közepén a neten, miután a Redditen felbukkant egy szelfi, amelynek hátterében egy Jobs-ra hasonlító férfit toltak tolószékben. A fotó megállíthatatlan konteo- és ellenkonteocunamit indított el, mígnem a lapok kiderítették: a fotón a pittsburgi születésű Andy Hahn látható, aki súlyos ALS betegsége ellenére a teljes életet élő betegek szószólója.

jobs

– Augusztusban robbant az év egyik legnagyobb erejű mémje: a jegesvödör-kihívás. A hónap végén aztán arról kezdtek írni a lapok, hogy az adományokat gyűjtő szervezet a befolyó összegeknek csupán kis részét fordítja kutatásra. A jótékonysági alapítványokat ellenőrző Charity Navigator szerint azonban nem volt gond a szervezettel, és az sem olyan különleges dolog, ha egy szervezet bevételeinek csupán egy részét költi konkrét kutatásokra.

– A hónap végén egy régi győri emberrablós kamulánclevél új változata terjedt a Facebookon. A közel hatezer felhasználó által megosztott felhívásban Győr városát Téglásra cserélték, de például a Szigethy utcát meghagyták a szövegben. A felkiáltójelek és a NAGYBETŰS BEFEJEZÉS ebből a verzióból sem maradtak ki.

Szeptember

– Médiabeszámolók szerint súlyos büntetést kapott az a 15 éves fiú, aki hamis vádakkal hívott rendőrt online játékostársára. A hír azonban csak egy szatirikusnak nevezett oldal szellemi terméke volt.

Megvan a hosszú ideje keresett Hasfelmetsző Jack – ünnepelt szeptember elején a világsajtó, pedig – már csak a korábbi “leleplezések” miatt is – nem ártott volna az óvatosság. A kutatás részleteit ugyanis egyelőre nem közölték mérvadó orvosi lapban, az Independent októberi cikke szerint pedig a DNS-vizsgálatot végző Jari Louhelainen hatalmas hibát követett el a genetikai egyezőség esélyének kiszámításakor.

– Több milliónyian látták azt a videót a YouTube-on, amely egy idióta ausztrál erőfeszítéseit mutatja annak érdekében, hogy egy tornádóban készítsen szelfit magáról. Aztán kiderült, az egész nem más, mint egy promó A vihar magja című filmhez.

Crazy Guy Runs Into Outback Tornado To Take Selfie

Since posting the shark vid I’ve been getting heaps of videos sent my way. I couldn’t pass this one. Check this guy out, what do you think?–Find out more @ …

A mikrohullámú sütő nem tölti fel az iPhone-t, még akkor sem, ha ezt a fícsört az iOS 8 egyik újításaként reklámozták szeptemberben. Átverés volt, ugyanúgy, ahogy iOS 7-ről terjesztették annak idején, hogy vízállóvá teszi a telefont. Nem volt igaz az sem, hogy valaki bedőlt a hoaxnak, megkárosodott telefonját pedig utána a neten mutogatta.

– Szeptember újra megjelentek azok a Hamászt – és rajta keresztül az iszlámot – támadó fotók, amelyek szerint a palesztin szervezet több száz 10 éven aluli kislányt adott hozzá felnőtt férfiakhoz. Sok mindenért lehetne támadni a palesztin radikálisokat, de a képeken látható gyermekek nem menyasszonyok voltak.

gaza_eskuvo

– Kamu volt a minden idők legbetegebb szelfijeként eladott történet is. A sztori szerint egy férfi csak azért lopta ki halott párját a hullaházból, hogy autójában egy utolsó közös szelfit készítsen. Aztán kiderült: a képen csupán egy jó minőségű baba és az egyik neves krimisorozat munkatársa látható.

– Szeptember közepén az io9 nevű oldal felkapta a Het Leven nevű holland képes újság 1937-es bizarr fotóit, amelyeken állítólag egy olyan budapesti iskola “hallgatói” láthatók, akiknek a mosolygás oktatásával adták vissza az életkedvet a magas öngyilkossági rátájú magyar fővárosban. Az io9 egy ausztrál korabeli cikket is közölt, amely szerint az iskola alapítói bárkinek megtanítják a Roosevelt vagy Mona Lisa mosolyt. Magyar bloggerek aztán kiderítették, hogy az amerikai Life magazinnak is volt egy hasonló, képekkel illusztrált cikke, amelyben “Prof’ Jenő és Vincze hipnotizőr akcióját egy Budapest rossz hírét ellensúlyozni kívánó vicces hoaxként mutatták be.

mosoly2

– A 21 éves Jasmine Tridevil állítólag megnézte az Emlékmás című filmet, majd operáltatott magának egy harmadik mellet. Képei és videói hatalmas sikert arattak a neten, pedig a Snopes már időben figyelmeztetett arra, hogy a lánnyal valami nem stimmel. Néhány nap múlva aztán a bizonyíték is meglett arra, hogy a történet kitaláció.

– Üres termek, megvilágított csupasz falak – valahogy így nézett ki a híradások szerint Lana Newstrom New York-i kiállítása, ahol láthatatlan művészetét mutatta be az érdeklődőknek. A kanadai CBC hatperces hangriportjában a 27 éves művésznő elmesélte, hogy mindegyik alkotásában sok-sok órányi munka van. A történet hamar népszerűvé vált a neten, pedig a CBC This is That című műsora csak két komikus szatirikus adása volt.

Október

– Nigériai lapok szerint halálos áldozatokat is követelt az a közösségi oldalakon terjedő átverés, amely az Ebola megelőzésére sós víz ivását ajánlotta. Miután Magyarországon is megjelentek az Ebolával kapcsolatos rémisztgetések, összegyűjtöttem néhány átverést és összeesküvés-elméletet.

– Októberben újra felbukkant a hír Banksy letartóztatásáról, de sokan résen voltak, és emlékeztek még arra, hogy ez egyszer már végigfutott a neten. Ennek ellenére a híresztelések terjedését monitorozó Emergent.info adatai szerint a kitalált hírt közel hatszor annyian osztották meg, mint az értesülést cáfoló cikkeket.

banksy_kamu

– Egy brit férfi október elején felvette, ahogy kényszerleszállást végrehajtó gépe kiengedi üzemanyagát, majd a videót feltette a netre bizonyítékként a chemtrail-permetezésekre. Önleleplezése után konteotrollok lepték el facebookos oldalát.

Nem kapott le egy szamárral/kecskével közösülő ISIS-harcost egy amerikai drón Szíriában – hiába állították ezt a LiveLeaken és a Redditen is. Az állítólagos aktust bemutató videó 2011-ben készült, nem Szíriában, hanem Afganisztánban, és még csak az sem biztos, hogy drón vette fel. Hogy mi történik a felvételen, azon lehet vitatkozni, de az ISIS-nek ehhez nem sok köze volt.

– A holland LifeHunters online műsor készítői organikus ételek tesztelésére hívtak gasztroszakértőket, akiknek állítólag tetszett is a feltálalt menüsor. Később mondták csak meg nekik, hogy valójában apróra vágott Meki-falatkákat szolgáltak fel. A LifeHunters Meki-reklámnak is beillő kísérlete persze nem tudományos próbálkozás az ízlelés anomáliáinak bemutatására, és még csak az sem biztos, hogy minden úgy történt, ahogy a videóban bemutatták.

kamu_meki

– Diane Harper kutató megdöbbentő állításait idézte egy cikk a HPV-védőoltások hatásáról és állítólagos mellékhatásairól. A szöveg egy jelentős része azonban olyan vádakat is a kutató szájába adott, amiket soha nem mondott. Az alábbi cikkből kiderül, minek a szószólója Harper valójában.

– Először az RT orosz hírcsatorna weboldalán találkoztam azzal a hírrel, miszerint a Lockheed Martin egykori mérnöke halálos ágyán vallomást tett a földönkívüliek létezésének eltitkolásáról. Boyd Bushman szavai azonban kaptak egy kis gellert, amikor kiderült: a bizonyítékként lebegtetett fotók egy részén jó eséllyel egy Walmartban is kapható játékfigura látható.

– Egy kínai randioldal reklámja volt az a hirdetés, amelyben egy 19 éves lány állítólag szexszel honorálta az utazgatást. Peng Ju történetét először a Mirror írta meg, és tényleg nagy publicitást hozott az átverés mögött álló cégnek, de a hatóságok figyelmét is felkeltette – és a kamuzás súlyos büntetéssel végződött.

– A hónap végén a Huzler kamuoldal újra bedobta a bombát az állítólag a NASA által is megerősített többnapos decemberi sötétségről. Azóta már a legparásabb parázók is megnyugodhattak: nem sötétültünk el több napra december 16-án, sőt még a nap is kisütött.

November

Egy fiatal kurd lány győzelmi jelet mutató képe igazi sláger lett a neten, miután a hozzá csatolt szöveg szerint állítólag legalább 100 ISIS-harcost megölt. A kurd ellenállást szimbolizáló, Rehana néven ismertté vált lány azonban egy svéd újságíró állítása szerint nem frontharcos, hanem egy aleppói önkéntes a kobane-i harcok hátországában. Október elején a lefejezésének a híre is felreppent, de ez sem volt megalapozott.

– Novemberben gyorsan nemzetközi sztárrá vált a közösségi oldalakon az a pénztárosként dolgozó amerikai tini, akit munka közben fotóztak le a kasszánál. Az Alex from Target jelenség elterjedése után egy Breakr nevű cég megpróbált felszállni az Alex-vonatra, azt állítva: a fiú az ő kísérletük eredményeképpen futott be. Ezt azonban senki nem hitte el.

Nem halt meg Macaulay Culkin, hiába állították ezt az interneten. Az egykor gyerekszínészként világhíressé vált Culkin a Twitteren egy vicces fotóval reagált kamu halálhírére.

 

— pizza underground (@cheesedayz) November 9, 2014

– 2012-ben a Kresz módosítása után, 2014-ben pedig a rendőrség a „Látni és látszani” közlekedésbiztonsági kampányának sajtóbeli tolmácsolása után terjedt el, hogy minden szemüvegesnek tartalék szemüveget kell tartania a kocsiban. Ezzel szemben ez csak azok számára kötelező, akiknek a jogosítványuk hátulján a 110-es kód szerepel.

– Egy szíriai kisfiú állítólag úgy mentett meg egy kislányt, hogy eljátszotta sebesülését. Az esetről készült felvétel igazi sláger lett. Aztán kiderült, hogy a videót Máltán vették fel norvégok – színészekkel.

Az Index újságírója magyar egészségügyi mindentudók nyomába eredt. Cikkében hirdetési lehetőségek iránt érdeklődött “alternatív gyógyászati oldalak” üzemeltetőinél, és még egy saját gyártású, sületlenségektől hemzsegő kamucikket is felajánlott a szerkesztőknek – ketten le is hozták. Ahogy az várható volt, az írás nagy zúgolódást váltott ki az érintett oldalak követői részéről.

– Az egyik orosz állami tévé egy állítólagos műholdfelvétellel próbálta bizonyítani, hogy a malajziai légitársaság Ukrajnában lezuhant repülőgépét vadászgépről lőtték le. Netezők azonban hamar bebizonyították, hogy nagyon gyenge hamisítványról van szó.

mh17_repulo

– A hó végén lefényképezett könyvrészlet kezdett terjedni a Facebookon, amiről azt állították, az egyik általános iskolai erkölcstan könyvből származik. A makacs gyermek című történettel a Tényleg.com facebookos oldala is foglalkozott, megemlítve, hogy a képet inkább egy felnőtt Grimm-válogatásban lőhették.

December

– Határozatlan ideig történő elnapolásokkal blokkolják a hatóságok az ingyenes ételosztást a fővárosban – állította december elején egy azóta törölt bejegyzés írója a Facebookon. Állítólag egy ügyintéző mondta azt neki, hogy a kormány nem szeretne sok szegény embert látni egy helyen. Az Index cikke szerint azonban ilyen elnapolásokra 2013 telén volt példa, azóta az engedélyezés rendeződött. A bejegyzés írója nem válaszolt a sajtó megkeresésére, csupán egy friss posztban adta hírül: az ételosztást megtartja.

– Egy GoPro-kamerával készített videofelvételen azt láthattuk, ahogy egy medve üldöz egy biciklist az erdőben. A Snopes szerint azonban jó eséllyel egy kamu felvétellel állunk szemben: egy 25-40 mérföldes sebességgel közlekedő grizzlinek az adott szituációban valószínűleg nem okozott volna gondot a terepbiciklis utolérése, és az sem valószínű, hogy a szaglás után vadászó állatot egy ilyen elrejtőzéssel át lehetett volna verni.

Bear Attack, Man is trying to run away from attacking Bear: GoPro

Bear Attack, Man is trying to run away from attacking Bear: GoPro

– Az orosz Russija 1 televízió egy meghökkentő videóval illusztrálta, hogy a hanyatló Nyugaton miként nevelik a szülők gyerekeiket meleggé. Az általuk bemutatott videón egy apuka volt látható, amint bekíséri fiát melegpornós képekkel kitapétázott szobájába. A műsorkészítők azonban valójában egy kamuvideót használtak fel propagandisztikus céllal – az eredeti felvételen a kisfiú szobáját egy háromdimenziós járgány díszíti.

Nem halt meg szívrohamban a csodálatos kutyadoki, Cesar Millan, ahogy Axl Rose énekest sem találták holtan hollywoodi lakásában. Halálhírüket csupán kamuhírekben utazó szájtok terjesztették. Idehaza Kozsó elhalálozásával ijesztegettek.

– Hosszú felvezetés után a Discovery leadta azt a műsorát, amelyben Paul Rosolie természetfilmes vállalta: lenyeleti magát egy anakondával. Aki sokat várt a mutatványtól, csalódnia kellett – a hosszú felvezetés után gyorsan véget ért a kísérlet.

– December közepén újra megjelent a héten az a 2011-ben már itt is bemutatott világtérkép, amely a péniszhossz alapján rangsorolja a Föld országait. Hiába van azonban rajta előkelő helyen Magyarország, ha a forrásként szolgáló adatok nem megbízhatók.

penisz_merete

– Korrigálnia kellett egy cikkét a New York Times-nak, amely Ferenc pápa szájába adta azt a mondatot, miszerint az állatok is a mennybe kerülhetnek. Ferenc pápa állítólag egy kutyáját gyászoló kisfiúnak mondta ezt, a valóságban azonban semmi ilyesmi nem történt. Aki ezt mondta, az 1978-ban meghalt VI. Pál pápa volt.

– Egy cikk szerint illegális favágók véletlenül kivágták a világ legöregebb fáját. Ez a hír kamu volt, de ennek apropóján felidéztem az egykor legöregebbnek hitt fa kivágásának történetét.

– Átverte a New York Magazint Mohammed Islam, aki azt állította magáról, hogy 72 millió dollárt tőzsdézett össze a tanítási napok ebédszünetében. A 17 éves gimnazista a New York Observernek elismerte, hogy az egész történet kamu.

Az első félév összefoglalóját itt nézhetitek meg.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!