Január

– Az év egy látványos képpel kezdődött, amely állítólag a szilvesztert ünneplő Európa fényeit ábrázolta (lásd fent). A fotó azonban nem volt új, és a magyarázat is hibás volt. Ennek ellenére nem lepne meg, ha néhány hét múlva újra felbukkanna.

Rossz hírek érkeztek január elején Fukusimáról: “óriási a baj“, “az egész északi félgömbre hatással lesz“, “mindez csak napok kérdése”, “semmit nem tudnak tenni” – riogattak az emberek rémüldözési vágyára épített oldalakon. A fukusimai erőmű környékén azóta is sok a megoldatlan probléma, de a gyilkos felhőktől rettegő amerikaiak valahogy túlélték azt a pár napot.

Amerikában hideg volt januárban: méghozzá olyan hideg, hogy a katasztrófára éhes közönségnek simán el lehetett adni újra a legendás 2005-ös svájci fagyos képeket. Ugyanígy világszerte elhitték a Niagara teljes befagyásáról szóló híreket is.

– Míg Amerika nagy része a rendkívüli hideg miatt aggódott, egy trollcsapat bikinis fotókkal árasztotta el a netet. Az új divattrendként beharangozott bikinihíd csak a 4chan ökörködése volt.

bikini_bridge

– Egyiptomban az a bizarr vád érte a Vodafone-t, hogy reklámjában rejtett üzenetben biztatta a Muzulmán Testvériség tagjait merényletek elkövetésére. Kínából egy kép jött, amelyen a napfelkeltét állítólag kivetítőn közvetítették a szmogtól szenvedő pekingieknek – ez sem volt igaz. Észak-Korea kapcsán meg azon rugózott a világ, vajon tényleg széttépette-e a diktátor kiéheztetett kutyákkal rokonát, vagy “csupán” lelőtték a férfit.

– Január közepén nagy sikert aratott idehaza annak a sussexi kislánynak a kísérlete, aki a mikrohullámú sütők veszélyeire hívta fel a figyelmet. Pedig az eszetlenül osztott kísérlet főbb megállapításai nem egy helyen félrecsúszhattak.

Február

A február az olimpiai hoaxok hónapja volt. Röviden összefoglalva a Szocsiban történt átveréseket: nem találták holtan az olimpiai ötkarikás baki felelősét, nem járt farkas az olimpiai faluban, és nem dicsérték halálra Magyarországot az orosz tévében. Az viszont kiderült, hogy Szocsin kívül máshol is vannak szar vécék.

olimpia-baki

– A leginnovatívabb rettegők a nagy Amerikai hidegben új játékszert találtak maguknak: YouTube-videókban égettek havat, hogy ezzel bizonyítsák – már a hó sem a régi. “Leleplező” videóikat leleplező paródiák követték.

– Február közepén újra megjelent idehaza az “adománynak szánt ruhákkal nyerészkedő” cég története. A facebookos megosztáshadjárat után a Vöröskeresztnek sokadjára is el kellett mondania: a cég valós segítséget nyújt számukra, a konténeres gyűjtés és az adományozás pedig nem ugyanaz.

Az ukrán válsággal kapcsolatban rengeteg szóbeszéd, átverés, propaganda bukkant fel a sajtóban. Az egyik legemlékezetesebb történet szerint egy önkéntes lányt munka közben meglőttek a Majdanon, majd miután sebesüléséről a Twitteren is beszámolt, meghalt. A hírt sebtében többen is megerősítették, a lány azonban szerencsére túlélte a támadást.

oleysa

Március

– A március az eltűnt malajziai utasszállító körüli összeesküvés-elméletek és találgatások hónapja volt. Lehetetlen küldetésként megpróbáltam összegyűjteni azokat a “gyanús” kérdéseket, amelyekre a Bermuda-ufó-Moszad aranyháromszögben született megoldáskísérleteknél racionálisabb válaszok születtek – minden idők legtöbbször kiegészített UL-cikkét itt olvashatjátok. Azt sajnos azóta sem tudni, mi történt a géppel.

– E hónapra estek a parlamenti választások is, aminek apropóján az internet népe honosított egy világszerte ismert szóbeszédet. A voksolás napjához közeledve ismeretlen jólértesültek felhívásban figyelmeztették a magyarokat a saját tollas szavazásra, így kivédve egy esetleges választási csalást. A levél apropóján összegyűjtöttem, a világ mely részein voltak hasonló híresztelések.

– Ugyanebben az időszakban jelent meg újra Chomsky kiirthatatlan tízparancsolata is, amit a világhírű nyelvész-filozófus állítólag 25-30 évvel ezelőtt vetett papírra, és amelyben olyan állítások szerepelnek, mint például “az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal” vagy hogy “a nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire“. A minden bizonnyal ellenzéki oldalon előkapott felhíváshoz azonban Chomskynak semmi köze nincs.

chomsky

Műholdas felvétel segítségével találtak meg egy hét éve eltűnt nőt egy lakatlan szigeten, miután a nő hatalmas SOS felirattal hívta fel magára a figyelmet – terjedt márciusban az interneten. A nagy legendavadász oldalak azonban gyorsan leleplezték a kitalált tudósítást, sőt a kép forrására is rábukkantak: a felvétel a 2010-ben véres etnikai zavargások által sújtott, kirgizisztáni Osban készült.

Terhességi teszt mutatta ki egy redditező férfinál a hererákot – állította egy másik népszerű cikk. Ha képes is lehet ilyenre a vizeletvizsgálaton alapuló módszer, nem biztos, hogy mindenkinél működik.

Április

– Április eleje a kötelező ugratások időszaka, ennek köszönhetően sok az erőltetett jópofáskodás. Az egyik legötletesebb átverést idén az NPR követte el: Miért nem olvas már Amerika? című, üres bejegyzésükben azt kérték olvasóiktól: ha belekattintottak cikkükbe, ne kommenteljenek semmit rá a Facebookon. Természetesen ennek ellenére is ömlöttek a hozzászólások. Egy másik áprilisi tréfa – amit egyébként először az MTI is hírként közölt – szerint a pápai testőrség Harris-ölyveket alkalmazott a vatikáni galambok védelmére.

sylvia

– A bostoni robbantás évfordulóján publikálta a Gawker annak a fotónak a történetét, amely korábban heteken át lázban tartotta az összeesküvés-elméletek híveit. A rejtélyes tetőjáróként ismertté vált férfiról kiderült, hogy csupán egy teraszos barbecue-partin vett részt. Amikor meghallotta a robbanást, odaszaladt a korláthoz, hogy megnézze, mi történt. Mint azt bárki más is tette volna.

– 2014-ben is jócskán volt chemtrailezés. Az egyik népszerű “leleplezés” szerint a permetező pilóta elfelejtette kikapcsolni a chemtrailt landolás közben, és erről videó is készült. A felvételen természetesen nem vegyszeres permetezést láthatunk, hanem aerodinamikai párakicsapódást a szárny kiálló részein.

Május

Több ezer titokzatos YouTube videóról sokáig senki nem tudta megfejteni, mit jelentenek. Május elején a Guardian is megpróbálkozott a rejtély megoldásával, és bár először úgy tűnt, sikerült nekik, később visszaszívták állításaikat. Júniusra aztán kiderült: se ufóinvázió, se vírusmarketing, se kémtevékenység, se titkos kísérlet nem jöhet szóba. Egy olasz blogger szerint a Google zürichi irodája teszteli így a feltöltött videók minőségét. A Google előbb utalásokkal, később közleményben ismerte el érintettségét.

– A válság nem múlt el, és ennek egyik legjobb példája, hogy eladatlan kocsik ezrei halmozódtak fel szerte a világban – állította egy cikk május közepén. A hegyekben álló autókat ábrázoló fotók azonban nem májusban készültek, és az sem biztos, hogy sok autó egy helyen feltétlenül bajt jelent.

– Május végén gyorsan terjedt a Facebookon egy 60 fotóból álló válogatás, amely azt ígérte, megváltoztatja a múltról alkotott képünket. Az egyik kép azonban – amelyen John F. Kennedy hátulról átöleli Marilyn Monroe-t – egészen biztosan nem volt igazi, az csupán egy hasonmások közreműködésével készített felvétel.

monroe_kennedy

A rendőrség nevében gépünket lezáró kártevő programok a számítógépekről a mobilokra is átköltöztek – adta hírül májusban a PCWorld. A kártevő különféle fájlok titkosítása mellett blokkolja a készüléket, nem tudjuk alkalmazásainkat elindítani, fényképeinket, zenéinket, videóinkat megnézni.

– A hónap végén a CNN leszedett egy kínossá vált kamuhírt civil híroldaláról, az iReportról. A több mint 200 ezer ember által látott álhír azzal fenyegetett, hogy 2041-ben kisbolygó csapódik a Földbe, és elpusztítja a civilizációt. Az cikk emlékét ma már csak az io9 mentése őrzi, az iReporton azóta csupán a cáfolat olvasható.

Június

– A hónap elején járta be a világot egy tudósítás, amely szerint egy négyéves kínai gyerek úgy összefirkálta apja útlevelét, hogy nem tudott hazautazni Dél-Koreából. A Wall Street Journal blogja szerint azonban az eset kamu volt.

kinai_utlevel

– Két edinburgh-i férfi a Google Street View felvételeket készítő kocsija láttán azt találta ki, eljátszanak egy gyilkosságot. Egyikőjük baltát ragadott, a másik lefeküdt a földre, és e pózban várták, hogy az autó elhaladjon mellettük. Az eset tavaly nyáron történt, és szinte el is feledkeztek róla, amikor az internet felkapta.

google_street_view

Egy interkontinentális ballisztikus rakéta darabját sodorta június elején az árvíz egy szibériai faluban. A világot bejárt hír igaznak bizonyult, de abban a formában, ahogy végigment a neten, a valóságosnál sokkal félelmetesebben hangzott.

floating-missile

– Sok sajtótermék bedőlt egy holland melegjogi szervezet hoaxának, amely azt állította: Tilburg környékén létrehoznak egy csak melegek által lakott falut. A kivitelező Pink Monday Foundation örült, hogy a hollandok többsége szerint egy effajta gettó létrehozása őrült ötlet, az átverésnek bedőlt lapok azonban kevésbé találták viccesnek a dolgot.

– Az elefántcsontparti focista, Serey Die himnusz alatti sírásának képei bejárták az internetet a focivébé alatt. Egyesek szerint a meccs előtt elhunyt apja miatt zokogott, valójában azonban a vébén való részvétel indította meg.

die

– Az iWiW bezárásának meghirdetése után megjelent egy oldal, amely azt ígérte: ha megadjuk belépési adatainkat, szájtjukon a “kapcsolatok tovább élnek”. Az iWiW gépháza üzenetben figyelmeztette felhasználóit, hogy ne adják meg jelszavaikat a próbálkozóknak, az Index újságírója pedig tesztelte is a szolgáltatást.

Íme a folytatás a második félévvel.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!