Magyar pornófilmből származott az amerikai külügy szerint az a felvétel, amely az Iszlám Állam twitteres propagandaanyaga szerint “az iraki-szíriai hadsereg mészárosainak” szunnita nővel való erőszakoskodását bizonyítják – írta az MTI. A dzsihadisták anyagában felhasznált kép valószínűleg egy azok közül, amelyek tíz évvel ezelőtt több arab internetes oldalon iraki nőket megerőszakoló amerikai katonákat ábrázoló fotókként jelentek meg. Ezek közül akkor a Boston Globe is közölt néhányat, ám kiderült róluk, hogy egy magyar cég által bejegyeztetett, háborús tematikájú pornóoldalról származtak.

Az Index újságírója magyar egészségügyi mindentudók nyomába eredt. A hét elején megjelent cikkben hirdetési lehetőségek iránt érdeklődött “alternatív gyógyászati oldalak” üzemeltetőinél, és még egy saját gyártású, sületlenségektől hemzsegő kamucikket is felajánlott a szerkesztőknek – ketten le is hozták. Ahogy az várható volt, az írás nagy zúgolódást váltott ki az érintett oldalak követői részéről. Részletek és utóélet itt.

– Gifként tért vissza az a tavaly videón felbukkant felvétel a magyar netre, amelyen a Virgin Atlantic Boeing 747-ese landol pörgéssel táncikáló lányok feje felett. Ha valakinek szüksége lenne rá, a tavalyi videó kapcsolódó anyagai között látható felvételen elmagyarázzák, miért nem lehetséges ilyesmi ilyen magasságban.

boeing_virgin

– Egyelőre csak a Snopes-on láttam, de az ilyesmi előbb-utóbb minket is elér: egy figyelmeztető üzenet szerint ha valaki felveszi a +96723345 számról érkező hívást, pakisztáni és perui csalók klónozzák a mobil SIM-kártyáját. Az értesülést a Snopes szerkesztője HAMIS címkével látta el, és el is magyarázza, miért érdemes fenntartással kezelni a figyelmeztetést.

Áll a bál Amerikában a 77 esztendős Bill Cosby körül, akit szexuális erőszakkal vádolnak. Az ügy iránti nagy érdeklődést a kamuhíroldalak is kihasználták, egyikük például arról írt, hogy Cosby még Raven-Symoné gyerekszínészt is molesztálta. Na őt szerencsére egészen biztosan nem.

Rendkívüli hóviharok sújtották az Egyesült Államok északi területeit a héten, Buffalóban például a hó vastagsága meghaladta a 180 centit is. Így aztán kapásból elhitték, és azon nyomban terjeszteni is kezdték az emberek, hogy az alábbi fotó ott készült. Az Antiviral blog szerint azonban az ausztriai Nassfeldet ábrázolja, és már februárban feltették a netre.

buffalo_havazas

Nem esett le újra az ujja pókerezés közben Jose Canseco egykori Yankees-baseballosnak, aki a múlt hónapban tényleg ellőtte ujját pisztolytisztítás közben. Így aztán az sem igaz, hogy most az eBayen árulja testrészét. Az újabb “balesetről” egyébként maga Canseco számolt be a Twitteren, csínytevésében bevallása szerint egy halloweenes műujj inspirálta.

Lefényképezett könyvrészlet kezdett terjedni a Facebookon, amiről azt állították, az egyik általános iskolai erkölcstan könyvből származik. A makacs gyermek című történettel a Tényleg.com facebookos oldala is foglalkozott, megemlítve, hogy a képet valószínűleg inkább egy felnőtt Grimm-válogatásban lőhették (az egyik kommentelő szerint a felvétel az Örök mesék című Grimm-mesegyűjtemény 440. oldalának egy részlete).

Ingyen Audi R8-ast ígér követőinek egy Facebookos oldal, a szokott recept alapján – lájkért cserébe. Jó kis mese, a hét közepéig mégis több mint 200 ezren dőltek be neki. A hiszékenység ára: az oldal bizonyos videói trójai vírusokkal fertőzik meg a becsapottak gépét. A Guardian cikke a témában.

– “Önnek két sérült üzenete volt, amiket észleltünk és sikeresen visszaállítottunk” – ezzel a tárgysorral érkezik a legújabb spam látszólag a Gmailt üzemeltető Google nevében. Az Antivírus blog szerint a csalók egy Hongkongban hosztolt “kanadai gyógyszerész” weboldalra terelnek minket – ahol “kitűnő” minőségű és olcsó pirulákat vehetünk, gyakorlatilag mindenre.

Egy utcai átverésről számolt be a héten az Index újságírója, aki kocsijához érve Mikulás-csomagot talált az ablaktörlő alá tűzve. Amikor jobban megnézte a papírt, kiderült: a rendszám nem stimmel – valaki más tette a saját bírságát a kocsira. Nincs okom kételkedni az újságíró szavahihetőségében, aki ugyan ismerősi köréből rögtön egy másik hasonló esetet is idéz, de azt ez alapján nem tudom megmondani, mennyire bevett szokás ez a fajta sunyiskodás a pesti utcákon. Figyelni azért talán nem árt.

– A heti összefoglaló lapzártájáig nem sikerült hitelt érdemlően igazolni azt az egyébként sanszos feltételezést, miszerint a Madách téri lakás teraszára kifüggesztett, „Tudom, hogy fent vagy a viszonyos oldalon! KÖLTÖZZ A  SZERETŐDHÖZ, ROHADÉK! Zárakat cseréltem!” feliratú molinó nem az egyik viszonyok kialakítását ígérő weboldal marketingakciója. Ha ti láttok erre vonatkozó infót a neten, írjátok ide.

Fotó: autonews.fr

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!