Egy szíriai kisfiú állítólag úgy mentett meg egy kislányt, hogy eljátszotta sebesülését. Az esetről készült felvétel igazi sláger lett. Péntekre kiderült, a videót Máltán vették fel norvégok – színészekkel.

A magyar sajtó és internet egyik fele megdöbbent Kertész Imre interjújának állítólagos cenzúrázásán, a másik fele szerint viszont egy lapnak joga van dönteni arról, miről írjon. Olyanok is voltak, akik megtalálni vélték a “letiltott” cikket, de csak egy könyvkritikát néztek annak. Időközben az ügyben érintett újságíró és tolmácsa is megszólalt; utóbbi közel hasonló nyilatkozatát kétfajta médiatermék kétféleképpen értelmezte.

Egy műholdfelvétel szerint a malajziai légitársaság Ukrajnában lezuhant repülőgépét vadászgépről lőtték le – legalábbis a Pervij Kanal orosz állami televízió szerint. Az ukrán Stop Fake nevű, antipropagandista oldal szerint azonban nagyon gyenge hamisítványról van szó.

– Amióta a YouTube-on két hete megjelent egy videó arról, milyen beszólásokat kell elviselnie egy csinos nőnek New York utcáin, világszerte jelentek meg a kísérlet helyi másolatai és paródiái. A héten egy Los Angeles-i videó is előkerült, ami arra kívánt rámutatni, hogyan próbálják meg kihasználni férfiak egy nő részegségét. A 20 éves alkotó felvételét már közel 5 millióan megnézték, amikor kiderült, hogy a társadalmi kísérletként előadott sztori jó eséllyel megrendezett előadás. A sztorit a The Smoking Gun cikke fejti ki bővebben.

– 2012-ben a Kresz módosítása után, 2014-ben pedig a rendőrség a „Látni és látszani” közlekedésbiztonsági kampányának sajtóbeli tolmácsolása után terjedt el, hogy minden szemüvegesnek tartalék szemüveget kell tartania a kocsiban. Ezzel szemben ez csak azok számára kötelező, akiknek a jogosítványuk hátulján a 110-es kód szerepel.

A köztévé és több weboldal is érdekes teóriaként közölte azt az elméletet, miszerint Washington cseh, szíriai és ukrán mintára puccsot tervez az Orbán-kormány ellen. A nekik nyilatkozó Petr Hájek egykori cseh elnöki szóvivőről azonban elfelejtették megemlíteni, hogy a férfi korábban olyan konteókat terjesztett nyilvánosan vagy állt ki mellettük teljes mellszélességgel, mint hogy például bin Laden médiafikció, vagy hogy a 2001-es terrortámadás az amerikaiak műve volt. Hájek egyébként – legalábbis a 444.hu által idézett Wikipédia-szócikk szerint – nem hisz az evolúcióban és a dohányzás káros hatásaiban sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utazott felülről péniszt formázó motorosrendőr-kíséretben – a képet egy 2012-es videóból lopták, majd dolgozták mémmé.

putyin_rendor

Nem készít rajzfilmet két meleg hercegfiú szerelméről a Disney, hiába osztották meg az erről szóló cikket 211 ezren a Facebookon. Az egyébként létező könyvön alapuló átverés híre egy kamucikkeket közlő oldalról terjedt el – számolt be az esetről a Snopes.

– A CIA a twitteren vette számba a megtörtént eseményeken alapuló, Argo című film fontos jeleneteit, elkülönítve a valóságot a hozzáadott kitalációtól.  Az Argo-akcióról korábban én is írtam, a CIA-s visszaemlékezésen alapuló könyvet a belőle készült filmmel összehasonlító cikket itt olvashatjátok.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke