Az ügy háttere: a Szombat novemberi számában lehozott egy korábban felvett interjút Kertész Imrével, amiben a Nobel-díjas író arról beszélt, hogy 2013-ban meginterjúvolta őt a New York Times újságírója, ám az anyag válaszai miatt nem került bele az újságba. Kertész bevallása szerint az újságíró arra próbálta rávenni, hogy vallja be, Magyarországon diktatúra van – írta az Index.

Az állítás tegnap gyorsan végigfutott a neten, pro és kontra vélemények egyaránt megjelentek a témában (mindez a NYT megkeresése nélkül), ám nem sokan vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek az állításnak a NYT oldalán. Ma reggelre azonban ez is megtörtént, és többen – ellentmondva Kertésznek – megtalálni vélték az emlegetett interjút:

“Állítólag mégiscsak megjelent a Kertész-anyag a New York Times-ban!!! Állítólag ez az. S ha így, akkor annyi történt, hogy kimaradtak a közéleti részek, ami belefér a szerkesztés kategóriájába. Ettől még Kertész Imre dekódolhatta jól a jelenséget magát, hogy a kérdező azt szerette volna kihúzni belőle, hogy itt diktatúra van, majd amikor nem ezt mondta, kihagyta az egész témát.”

Az interjúként emlegetett cikk azonban valójában egy könyvkritika, Kertész Imre K. dosszié című művének recenziója. A félreértést valószínűleg az okozhatta, hogy az anyagban párbeszédek is vannak, azok azonban nem Kertész Imre és a NYT újságírója között zajlottak, hanem idézetek Kertész két hangra írt könyvéből.

A biztonság kedvéért írtam egy levelet a cikk szerzőjének is, aki gyanúmat megerősítette: soha nem beszélt vagy találkozott személyesen Kertész Imrével. Martin Riker nem alkalmazottja a NYT-nak, szabadúszóként dolgozik nekik és más újságoknak. A K. dosszié egyébként tetszett neki.

Update | A Népszabadság harmadnapra az interjút készítő NYT-újságírót, David Streitfeldet és az interjúban közreműködő tolmácsot, Thomas Coopert is elérte, és ők is elmondták saját verziójukat a történtekről. Előbbi szerint a beszélgetés során semmilyen formában nem hangzott el a diktatúra szó, utóbbi szerint Streitfeld már Kertész szobáját elhagyva, közvetlenül az interjú után azt mondta neki, hogy nem kapott elegendő anyagot egy cikkhez.

Coopert később a Magyar Nemzet is megszólaltatta, ők így idézték őt: “Kertész Imre sok érdekes dolgot mondott, ám Streitfeldet a jelenlegi állapotok érdekelték, s többször is rákérdezett arra, hogy érzi az író magát Budapesten. Erre Kertész azt felelte, jól, a politikai jellegű kérdéseket pedig elhárította.”

Fotó: Beliczay László / MTI

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!