Nem idézem a nagyon hosszú cikk egészét, csupán a főbb állításait, azok alatt pedig néhány megállapítást tudományos blogok és a Snopes témával kapcsolatos cikkeiből:

“Diana Harper, a HPV oltás egyik vezető kutatója lelkiismerete megnyugtatása érdekében a 4. Nemzetközi Oltóanyag Konferencián kipakolt a HPV elleni vakcináról.

Ugyan a “4. Nemzetközi Oltóanyag Konferencia” nagyon hitelesnek hangzik, mégsem egy tudományos eseményről van szó, hanem az egyik legrégebbi vakcinaellenes mozgalom rendezvényéről. Harper – aki egyébként nem klasszikus értelemben vett fejlesztő-kutató, hanem a Gardasil nevű szer klinikai vizsgálatainak kidolgozásában vett részt – valóban felszólalt ezen a konferencián. Bár nem mindenkinek sikerült megfejteni, miért fogadta el egy tudománytól ilyen messze álló szervezet meghívását, az azonban egészen biztos, hogy az említett előadásban sem “az oltások előnyeinek reklámozása” nem volt a tervei között, sem pedig a HPV elleni vakcina “halálos oltásként” való emlegetése nem történt meg.

“Harper szerint a HPV oltás egy hatalmas átverés, amelynek következményei “pusztítóak”, “halálosak” és “veszélyesek”.

Harper soha nem állította, hogy a HPV elleni oltás nem működik vagy veszélyes volna. Mindössze arra hívta fel – nem először – a figyelmet, hogy a korlátos ideig ható Gardasillal beoltottak egy jelentős része tévesen azt gondolja, hogy az oltás teljes és örök védettséget nyújt, és onnantól kezdve nem kell rákszűrésre járni. Harper nem vakcinaellenes tehát, hanem a HPV-oltás jelentette védelem túlbecsülése, a gyógyszergyárak agresszív és félrevezető marketingje és a fiatal lányok kötelező beoltása ellen emel szót.

“Eddig 15 037 lány esetében jelentettek Gardasil okozta mellékhatásokat csak az oltások utáni nemkívánatos eseményeket jelentő rendszeren keresztül (Vaccine Adverse Event Reporting System, VAERS), és hivatalosan 44 lány halt meg az oltásoktól. A valós szám azonban ennél is magasabb lehet.

Vagy akár jóval alacsonyabb. A Snopes szerint ugyanis a fenti állítás csupán egy félrevezető értelmezése a VAERS nevű rendszernek, amely olyan ellenőrizetlen, nyers bejelentéseket tartalmaz, ahol nem bizonyított az ok-okozati kapcsolat. A 44 állítólagos halálos áldozat példájánál maradva tehát a VAERS legfeljebb azt mutatja meg, hogy 44 olyan nő haláláról tettek bejelentést, aki _korábban_ HPV elleni vakcinát kapott, nem pedig azt, hogy 44-en haltak meg a HPV vakcina _miatt_. Egy Snopes által idézett statisztika szerint 2006 júniusa és 2013 márciusa között körülbelül 57 millió HPV vakcinát adtak be, és ezalatt a VAERS rendszerébe 22 ezer jelentés érkezett. Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint e bejelentések 92 százaléka nem volt komoly, 8 százalékát pedig olyan esetek tették ki, amilyeneket már a vakcina tesztelésekor is tapasztaltak (fejfájás, hányinger, hányás, fáradtság, szédülés, ájulás, gyengeség).

“A kitálaló Harpert bejelentése óta folyamatosan támadják, ő pedig későbbi interjúiban – magát egy esetleges pertől megvédendő – visszavonulót fújt, pontosított.”

Így is lehet nevezni azt, amikor egy kutató minden létező fórumon megpróbálja kiigazítani a neki hamisan tulajdonított állításokat. Az egyik ilyen “kényszervallomásában” Harper például elmondja: teljes mértékben támogatja a HPV vakcinákat, mert azok a legtöbb nő számára teljesen biztonságosak. Persze abban sincs semmi meglepő, hogy az összeesküvések iránt fogékonyak számára az ilyen pálfordulásnak tűnő kiigazítások plusz pontot jelentenek a “hitelesség” oltárán.

“De azért a CBS News-nak még egyszer elmondja az igazságot, vagyis hogy a vakcina veszélyesebb, mint maga a méhnyakrák.

A CBS News-nak adott interjúban Harper megismétli azon nézetét, miszerint rendszeres Pap-tesztek esetén nem érdemes kamasz – 11 éves korú – lányokat Gardasillel beoltatni, egy esetleges oltással ugyanis feleslegesen tennénk ki őket a – bár rendkívül kis arányban megjelenő, de létező – mellékhatásoknak. Ez tehát megint csak nem arról szól, hogy a vakcina veszélyes lenne, csupán a kutató preferenciáit tükrözik. Itt már csak azt érdemes figyelembe venni, hogy mindez Harper állítása – aki ugyan hozzáértő kutatója a témának, de csupán egyike a téma szakértőinek. Hogy igaza van-e, ennek eldöntése már túlmutat e cikk keretein.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!