A listát folyamatosan bővítem, de a kommentek között ti is ajánlhattok. A folytatásig íme a Hoax of Fame nem angol nyelvű oldalakat is szemléző válogatása.

Update 2018 | Itt pedig megtalálod a magyar megtévesztő oldalak listáját.

The Borowitz Report

Andy Borowitz szatirikus rovata 2001 óta fut a New Yorker oldalain. Cikkei túl viccesek ahhoz, hogy igaznak vegyék, ennek ellenére nem egyszer előfordult már hasonló, még Magyarországon is – például a munkába visszatérő Bill Gates Windows-telepítése ügyében.

The Daily Currant

“Világszerte több mint 190 országból elérhető – már Dél-Szudánból is” – adják meg a szájt szerkesztői az alaphangot bemutatkozó oldalukon, ahol az első gyakran feltett kérdés mindjárt az: Sztorijaitok igazak? A válasz pedig: Nem. Erről a szájtról származik például az a hír is, miszerint az olimpiai tévébaki felelősét holtan találták, vagy hogy a coloradói marihuánalegalizálás első napján 39-en meghaltak túladagolásban. Nem utolsósorban e felületen akarta Sarah Palin is lebombázni Csecsenföld helyett Csehországot a bostoni maraton után.

Empire News

Nem linkelem, mert nálam a McAfee gyanús webhelynek nevezte, de ez is egy magát szatirikusnak nevező szájt. A Snopes-nál külön rovata lehetne, annyiszor kellett már nekik az oldalról érkező, komolyan vett álhírek ügyében szót emelniük. Csak néhány példa: Bush kokainos letartóztatása, egy ismert színész volt a Zodiákus, terhes lett a magzat.

Free Wood Post

Liberális szemléletű oldal a konzervatív sajtó és politikusok szekálására, lejárató kamucikkeik a 2012-es amerikai elnökválasztási kampányban is megjelentek.

Global Associated News

Ők a felelősek a celebbalesetekről hírt adó kamutudósítások nagy részéért. Meghalt már náluk autóbalesetben vagy forgatás közben Cristiano Ronaldo, Joe Montana vagy épp Jackie Chan. Híreik közösségi szerkesztésűek, tehát bárki választhat egy szövegsablont, amibe a megfelelő nevet beillesztve útnak indíthat egy pletykát. Aztán már nincs más dolga, mint a Twitteren vagy a Facebookon igazként tálalva eladni a saját gyártású “értesülést”.

Huzlers

Bemutatkozó szövege szerint sokkoló valós hírek és szatirikus szórakoztatás elegye. Innen érkezett például Magyarországra az a kacsa, miszerint egy amerikai McDonald’s fagyasztójában ember- és lóhúst is találtak, vagy hogy a magának három mellet hazudó Jasmine Tridevil öngyilkosságot követett el.

MediaMass

A MediaMass a kamu celebhalál jelenség meglovagolásáról vált híressé. Ez az az oldal, amely egyfajta morbid paródiaoldalként ugyanazt a hírt jeleníti meg sok száz celebről, mindig az adott napra és adott személyre aktualizálva – vagyis hogy az adott híresség a híresztelések ellenére él és virul. Van halálhír-tagadó cikkük Bud Spencerről, Jean Renóról, Michael Jordanről, Rick Astleyről, stb. Akkor kerülnek csupán bajba, ha valamelyik náluk feldolgozott celeb tényleg elhalálozik, és dühödt rajongók lepik el oldalukat. Ilyenkor – mint például Paul Walker esetében – idővel átírják az adott cikket.

National Report

A magát Amerika első számú független internetes hírforrásaként reklámozó NR 2003-ban indult, és egy év alatt az egyik legtöbbet idézett kamuoldallá vált. A szájt egyik legismertebb karaktere Paul Horner, aki nemcsak szerző a lapnál, hanem az általa írt cikkekben is rendre megjelenik – hol Facebook-szóvivőként, hol Banksyként, hol pedig egy börtönbüntetésre ítélt tini képében. Egy vele készült interjúból kiderül, hogy a dezinformáció igen jövedelmező üzlet. Cikkeiket elnézve a lap fő prioritása 2014 végén az Ebola-pánik meglovagolása és fokozása volt.

The Onion 

Az alap, a klasszikus, a szó szerinti szatíra első számú oldala. A The Onion 1996-ban jelen meg a neten, de már 1988-tól ismert volt print hetilapként. Neve – pontosabban nevének tagadása – fogalom a különös és bizarr, de igaz hírek illusztrálására. Annyira népszerűek, hogy még a cikkeikhez írt hozzászólásoknak is van saját gyűjtőoldaluk.

The Spoof

Vagyis átejtés, svindli. Ilyen névvel azt gondolnánk, nem sokan veszik komolyan cikkeiket – főleg hogy minden egyes írás alján ott a figyelmeztetés: az adott anyag “szatíra vagy paródia, teljes egészében kitalált”. Ennek ellenére egyik írásukat, amelyben arról írtak, hogy az állati bőr ruhaként viselése ellen tüntető aktivisták tűntek el egy motoros találkozóról, helyi médiatermékek is átvették.

Weekly World News

Minden idők legvadabb kamuhíres print lapja az interneten éli tovább életét. Szerkesztői minden megtesznek azért, hogy az érdeklődők 2014-ben se maradjanak élő Elvis, halott ufók és általuk felfedezett mutánsok nélkül.

World News Daily Report

A kamuhírek kimaxolóinak semmi sem elég: a WWDR-en színész- és énekesnők szexképei helyett XVI. Benedek pápa netre került 41 perces pornóvideójáról szólnak a hírek.

Wyoming Institute of Technology

Egy mutatós tudományos oldalon biztosan csak igaz dolgokról számolhatnak be – gondolnánk. Hát nem az: Wyoming Institute of Technology nevű intézet ugyanis nem létezik. Wyoming Technical Institute ugyan van, de ennek ehhez a weboldalhoz semmi köze nincs.

Update 2018 | Itt pedig megtalálod a magyar megtévesztő oldalak listáját.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!