A híradás szerint Banksyt a londoni rendőrség tartóztatta le, és többórás kihallgatása után a nevét is nyilvánosságra hozták – eszerint a híres street artos a 35 éves, liverpooli születésű Paul Horner. A cikkben CNN és BBC forrásokra hivatkoznak, de véletlenül sem a cikkeket linkelik be, csupán a hírszájtok főoldalát. Facebook oldalukon azzal hergelik követőiket, hogy híroldalak ezrei számoltak már be a bombahírről, és további részleteket ígérnek.

Paul Hornerrel egyébként már nagyon sok minden történt a kamuhíreket közlő National Report oldalán: rendszeresen nyilatkozik és fotózgat a lapnak, de például 15 éves kisgyermekként már 25 éves börtönbüntetésre is ítélték swattolásért. A hír egyébként már tavaly februárban is végigfutott a neten – akkor a Business Insider tette helyre az értesülést.

paul-horner-is-banksy

Banksy védjegye láthatatlansága és arcnélkülisége. Híres akciói közé tartozik a Palesztina és Izrael közötti betonfal megfújása, nem egyszer gúnyt űzött már nagy múzeumokból, arról pedig még a bulvárfogyasztók is hallhattak, hogy divatos munkáinak rengeteg celebgyűjtője van, többek között a Pitt-házaspár.

Persze valószínűtlen, hogy a mai világban egy sztár ilyen sokáig arctalan tudna maradni, a közönség és a sajtó azonban imádja Banksy anonim utcai harcos imidzsét, és lelkesen asszisztál is a projekthez. Ami egyébként nem is baj. Ahogy Will Ellsworth-Jones is írja Banksy – Az ember a fal mögött című könyvében:

“Nem állt szándékomban bejárni a szülővárosát, Bristolt, gyermekkori barátok után kutatva, akik felfedhetnék kilétét, mert az effajta történeteket senki sem olvasná szívesen. Ennél sokkal érdekesebb az a tény, hogy sem rajongói, sem követői, sem pedig azok, akik tudomást szereztek létezéséről, nem akarják tudni, ki rejtőzik a Banksy név mögött. A New Statesman kritikusa azzal gúnyolódott, hogy ez „hivalkodó ismeretlenség”, de kevesen osztják a véleményét: többek között éppen titokzatossága miatt kedvelik, és sikerült elérnie, hogy ‘Robin Hoodként’ emlegessék (…) Banksy azért rejtőzik el egy papírzacskó vagy még gyakrabban egy e-mail mögé, hogy megóvja és megőrizze történetét, és remek munkát végez.”

Update | Az Intersect blog szerzője meginterjúvolta az átverés kiagyalóját, aki többek között azzal is eldicsekedett neki, mennyit keresett a kamucikkből. És az is kiderül, hogy nem másodjára, hanem már negyedjére sütötte el ugyanezt a poént.

Fotó: National Report

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!