– A múlt hét végén az io9 is felkapta a Het Leven nevű holland képes újság 1937-es, a neten már jó pár hónapja terjedő bizarr fotóit, amelyeken állítólag egy olyan budapesti iskola “hallgatói” láthatók, akiknek a mosolygás oktatásával adtak életkedvet a magas öngyilkossági rátájú magyar fővárosban. Az io9 egy ausztrál korabeli cikket is közölt, amely szerint az iskola alapítói bárkinek megtanítják a Roosevelt vagy Mona Lisa mosolyt. A téma azonnal megragadott, ám hiába szimatoltam hatalmas korabeli hacket, más elfoglaltságaim miatt nem volt időm utánakaparni a dolognak. A hétvégi összefoglaló készítésekor aztán újra rákerestem a sztorira, és észrevettem, hogy a magyar nyelvű tumblren néhányan már az io9 cikke előtt tovább nyomoztak a történetben: kiderült, hogy az amerikai Life magazinnak is volt egy hasonló, képekkel illusztrált cikke, amelyben “Prof’ Jenő és Vincze hipnotizőr akcióját egy Budapest rossz hírét ellensúlyozni kívánó vicces hoaxként mutatták be. A csavaros sztori története elolvasható a Wang Folyó oldalán is.

mosoly2

Kamu volt az Emma Watson meztelen képeivel való fenyegetés, állítólag csak a korábbi celebfotók szivárogtatásáért felelős 4chant akarták vele kellemetlen helyzetbe hozni. Eszerint a cikk szerint azonban az akció kitervelői legalább akkora trollok, mint a 4chan tagjai.

Egy évtizedek óta ismert városi legenda éledt fel a Seattle környéki sajtóban, és a Snopes szerint egyelőre nem állapítható meg, valós esetről van-e szó. Az AIDS Marry/Harrys és a mozis HIV-tűs szóbeszédek főbb elemeit egyaránt tartalmazó seattle-i esetben egy nő megszúrt egy férfit egy tűvel, majd a szemébe nézett, és annyit mondott: “Isten hozott a HIV-esek klubjában”. Az áldozatot kórházba szállították, de egyelőre nem tudni, elkapta-e a vírust. A rendőrség sem találja az elkövetőt, ám közben reméli, hogy csupán egy rossz viccről van szó – vagyis hogy a támadáshoz használt tű valójában nem volt fertőzött.

A 21 éves Jasmine Tridevil állítólag megnézte az Emlékmás című filmet, majd operáltatott magának egy harmadik mellet. Képei és videói hatalmas sikert arattak a neten, pedig a Snopes már időben figyelmeztetett arra, hogy a lánnyal valami nem stimmel. Néhány nap múlva aztán a bizonyíték is meglett arra, hogy a történet kitaláció.

jasmine

Az Iszlám Állam katonái Ausztráliában állítólag titokban megjelölik a keresztények által lakott otthonokat – terjedt el a neten. A rendőrség szerint azonban a figyelmeztetésnek semmi alapja nincs.

A KLM nem alkalmaz kutyát az elveszett csomagok felkutatására, az erről szóló videó csupán a cég új csomagkereső csapatának népszerűsítését szolgáló reklámfogás.

– Valós időben monitorozza a “rossz információ” terjedését egy most indított oldal. A hírfogyasztói szokások megváltoztatásáról beszélni talán korai lenne, de nekem biztos hasznos lesz.

Fotó: Het Leven, Spaarnestad Photo

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!