Megvan a hosszú ideje keresett Hasfelmetsző Jack – ünnepelt a hét elején a világsajtó. Egy friss kutatás szerint a gyilkos egy Lengyelországból Angliába menekülő bevándorló, Aaron Kosminski volt. De persze most is vannak fanyalgók, akik óvatosságra intenek az elmélet elfogadását illetően. Három dolog, amit érdemes megfontolni, mielőtt koccintunk Hasfelmetsző leleplezésére.

Egy oroszlántetemet találtak egy állatkerthez közeli West Sussex-i étterem hűtőjében – írta meg többek között a Daily Mirror, és egy képet is csatoltak a tudósításhoz azzal a felirattal, hogy “Hogyan nézhetett ki az oroszlán a hűtőben?” (ami ezek szerint tehát csak illusztráció). A Guardian a sztorinak is utánanézett, és azt találta: az eset állítólag 30 évvel ezelőtt történt, és nem egy étteremben, hanem “egy másfajta étkezési helyen”. Hogy hol, arról az illetékesek nem akartak beszámolni.

Újra terjed a Facebookon az a korábban csak angol nyelven látott, majd Szlovákián keresztül magyar nyelvterületre is beszivárgott körlevél, amely síró gyerekekkel csalogató emberrablókkal riogat.

A 25 éves holland Zilla van der Born tavaly öt hetet töltött a világtól elbújva, miközben szerettei úgy tudták, hogy Délkelet-Ázsiában nyaral. Kamuútjáról a lány Photoshop-képeket készített, és azokat töltögette a Facebookra.

A The Intersect blog szerzőnője interjút készített a lánnyal, a Hoaxes.org szerkesztője pedig összegyűjtött néhány korábbi kamuvakációs projektet. Egy másik holland művészeti hallgató viszont azt állítja, Zilla az ő két évvel ezelőtti projektjét plagizálta.

Adam Levine amerikai énekes iPhone-ról twittelt, miközben pár napja még a Samsung készülékét reklámozta – kapta fel a hírt a techsajtó kaján vigyorral a héten. Ahogy azonban a Verge rámutat: egyáltalán nem biztos, hogy a tweet szerzője Levine volt, simán lehetett az iPhone-t használó közösségimédia-menedzsere is. A lap összegyűjtött néhány korábbi nyilatkozatot a celebek tweetelési gyakorlatáról.

Az ausztrál Southern Cross Austereo rádió 500 ezer dollárt fizetett annak a nővérnek a családjának, aki öngyilkos lett, miután 2012 decemberében megtréfálták egy rádióműsor során. Az ügyben egyébként nemrégiben nyomozás is indult.

A korábbi közlésekkel ellentétben mégsem sikerült megtalálni a mianmari Rangun folyó mélyén a világ legnagyobbnak tartott harangját, a majdnem 300 tonnás Dhammazedit. Az augusztus eleje óta tartó expedíció egyik tagja szerint csupán azt az elsüllyedt hajót találták meg, amelyen az 1600-as évek elején át akarták szállítani a folyón. A hagyomány szerint a harang évszázadok óta a Rangun folyó mélyén hever, bár igazából a létezésére sincs kétséget kizáró bizonyíték. A hagyomány szerint az 1476-ban készült óriásharangot a 17. század elején lopta el Filipe de Brito portugál kalandor és zsoldos, de a folyón való átkelés közben hajója elsüllyedt a gigantikus teher alatt – írja az MTI.

A kamu együttesnevekkel dobálózás után kamu dizájnerekkel hülyítette a New York-i Fashion Weekre érkező dizájnsznobokat Jimmy Kimmel. Bár nekem ezek a videók minden alkalommal olyan hatásúak, mintha a megkérdezettek szerepet játszanának.

Lie Witness News – New York Fashion Week 2014

Fashion Week is wrapping up in New York City so we sent a crew to Lincoln Center and asked people about designers, trends and events that do not exist. Somehow that didn’t stop them from giving their opinions in this special Fashion Week Edition of #LieWitnessNews.

Olvasás helyett csak lájkolunk, nem érdekelnek minket a források, ellenben szeretjük, ha megerősítik nézeteinket – többek között ezért dőlünk be néha a legelemibb átverési kísérleteknek is. Nagyon sok kamuhírt vettek komolynak az interneten ezen a héten is – íme néhány ezekből Caitlin Dewey heti válogatásában.

Fotó: Zilla van der Born

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!