A cikk közöl néhány témába vágó kutatást:

– Egy 2002-esből például kiderül, hogy a szellemekben hívők jóval több paranormális élményt éltek át egy kísértetjárta helyen (a Hampton Court Palace-ban), mint a nem hívők. A kétes hírű helyen azonban a nem szellemhívők is szokatlan tapasztalatokról számoltak be.

– Egy 2011-es szerint minél hitelesebb forrás (például szülő vagy barát) számol be egy paranormális jelenségről, annál inkább nő a szellemekkel kapcsolatos élmények száma.

– Egy 2010-es szerint a szellemvadászokról szóló népszerű televíziós valóságshow-k növelhetik azok számát, akik hisznek a kísértetekben. (lásd még)

És hogy miért hisznek az emberek a szellemekben?

Íme három magyarázatkísérlet:

– Így tudják csak értelmezni a számukra felfoghatatlan eseményeket: például olyan zajokat vagy vizuális jelenségeket, amelyeknek valójában megvan a maguk természetes magyarázata.

– A szellemekkel kapcsolatos hitünknek evolúciós gyökerei vannak: arra vagyunk beprogramozva, hogy mindenütt ok-okozati összefüggéseket lássunk, illetve hogy bizonytalan és véletlenszerű ingereket konkrétnak és tisztán kivehetőnek tüntessünk fel (például emberarcot fedezzünk fel bármiben).

– A szellemekben való hit egyik legerősebb mozgatórugója a halál utáni élet reménye. Bármennyire is ijesztőnek tűnnek a szellemek, tudat alatt rajtuk keresztül szeretnénk bizonyítani önmagunknak a lélek halhatatlanságát.

A két cikk:

A halál utáni élet reménye élteti a kísérteteket
Why Do People Believe in Ghosts?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!