A Hasfelmetsző Jack néven ismert rém 1888-ban öt örömlányt gyilkolt meg rituálisan London Whitechapel nevű nyomornegyedében. Bár a Scotland Yard példátlan hajtóvadászatot indított a gyilkos után, kilétét sosem sikerült felfedni – kezdődik az Origo cikke, amely a gyilkos utáni hajsza legfrissebb epizódjáról számol be.

A cikkben bemutatott kutatás lényege: egy hasfelmetszős gyilkossághoz kapcsolt sálat elemezve a magát szobatudósnak nevező üzletember, Russel Edwards és Jari Louhelainen molekuláris biológus arra jutott, hogy a gyilkos egy zsidópogromok elől Lengyelországból Angliába menekülő bevándorló, Aaron Kosminski volt. Állításuk szerint a sálon talált DNS-nyomok mind az egyik áldozat, mind az egyik gyanúsított leszármazottjának DNS-seivel egyezést mutattak.

A kételkedők álláspontjáról az Origo a cikk végén számol be, nagyjából ugyanarra figyelmeztetnek, mint amit az io9 is mérlegelésre ajánl. Utóbbi cikk szerzője nem azt mondja, hogy a felfedezés kamu lenne, csupán azt tanácsolja, hogy amikor olvassuk az erről szóló cikkeket, ezeket tartsuk fejben:

– Kosminski bűnösségét egy napokban megjelenő könyv “szobatudós” szerzője mondja egy olyan ügyről, amelyről az elmúlt 126 évben cikkek, tanulmányok, könyvek dömpingje született, több tucat gyanúsítottal.

– A két “nyomozó” “szenzációs, innovatív és hihetetlen”, részletes és alaposnak tűnő kutatását nem egy tudományos szaklap, hanem a Daily Mail bulvárlap publikálta.

– Az egész felfedezés egy 126 éves, vérrel és spermával szennyezett kendőn alapul, amit állítólag az egyik hasfelmetszős tetthelyen találtak, de ennek – a korábban a Scotland Yard bűnügyi múzeumában porosodó – tárgynak az eredetisége eddig kérdéses volt.

Mind közül a második a legerősebb vádpont, amit a szerzők nagyon könnyen helyrehozhatnak. Kíváncsian várom, lesz-e folytatás.

Update | Ahogy az várható volt, lett folytatás. A kutatás részleteit ugyan még mindig nem közölték mérvadó orvosi lapban, a kételkedők magában a könyvben is találtak szkepticizmusra okot adó adatokat. Az Independent októberi cikke szerint az DNS-vizsgálatot végző Jari Louhelainen hatalmas hibát követett el a genetikai egyezőség esélyének kiszámításakor, és ezzel újra nyitottá vált az ügy.

Az állítólagos tévedést először egy ausztrál blogger fedezte fel, és nézeteit azóta más kutatók is megerősítették. Az állítás lényege röviden: Louhelainen csupán egy számítási hiba következtében kapta azt az eredményt, hogy a sál kapcsolatba hozható az egyik áldozattal, valójában a vizsgált DNS bárkié lehet, aki az évek folyamán hozzáért a sálhoz. A kiadó képviselői a vádakra válaszul közölték: a szerzők kitartanak álláspontjuk mellett, és más bizonyítékaik is vannak ezen az egy számon kívül. Kár, hogy nem sietnek megmutatni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!