Swattingolásnak hívják azt az egyre népszerűbb tréfát, amellyel online játékosok szívatják egymást. Az átverés lényege: egy játékos kinyomozza ellenfele tartózkodási helyét, majd – mondjuk, azt állítva, hogy az adott helyen épp a feleségét készül lemészárolni valaki – rendőrt hív rá. Amikor pedig az egység kiérkezik, a tréfa kiagyalója a webkamerán keresztül felveszi a letartóztatás folyamatát.

Augusztus 27-én egy játékosceleb, a Kootra néven futó Jordan Matthewson is áldozatul esett egy ilyen szívatásnak, miközben élőben sugározta a Counter Strike: Global Offensive-en való játékát. A rendőri akcióról készült videó azonnal hatalmas sláger lett a YouTube-on.

Ezt követően jelent meg egy cikk azoknak az egyre idegesítőbb, úgynevezett szatirikus oldalaknak az egyikén, amelyek kitalált híreit internetezők rendre valódiként olvassák, és amelyek ellen mostanában a Facebook is megpróbál fellépni. A National Report anyaga arról tudósított igen részletesen, hogy a 15 éves Paul Hornert terrorvádakkal 25 évre ítéltek, amiért rendőröket hívott egy játszótársára.

Az ítéletből természetesen semmi nem igaz, nem zavarta azonban ez az egyszerű netezőkön kívül azokat a médiamunkásokat sem, akik a National Report “tudósítását” átvették.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!