Ennyire éri meg otthon szétválogatni a szemetet Magyarországon” , “No komment videó: miért öntik össze a szelektív kukák tartalmát?” – kommentálták magyar weblapok azt a YouTube-on felbukkant videót, amelyen az látható, hogy Nyíregyházán összeöntik a kukásautóba a különböző típusú szemetet. A Hulladékból Termék oldal szerzője szerint azonban ezek a cikkek egy működő rendszer alapjait kérdőjelezik meg.

Ennyire éri meg otthon szétválogatni a szemetet Magyarországon

Ezen a videón látszik, ahogy Nyíregyházán jön a kukásautó, és jól összeönti az előzőleg szétválogatott hulladékot.http://www.444.hu https://www.facebook.com/…

A cikkben leírják a szelektív hulladékgyűjtés különböző módozatait:

– Szelektív hulladékgyűjtési rendszer beüzemelésénél az első pár hónapban nem éri meg külön-külön üríteni a gyűjtőket, mert a lakosság tanulja még a rendszer használatát. Ezen a fázison azonban a bejegyzés szerzője szerint a legtöbb helyen már hosszú ideje túlléptünk.
– Léteznek olyan kocsik, amelyeknél bár kívülről úgy tűnik, egybeöntik a hulladékot, valójában azonban külön-külön rekeszekbe ürít a begyűjtő autó, ürítésnél pedig egyenként borítja ki a rekeszek tartalmát.
– A nyíregyházi eset azonban egy harmadik módszer: az ottani kocsik a szelektíven összegyűjtött kétfajta – műanyag és papír – szemetet tényleg egy kocsiban szállítják el, aztán a hulladékkezelő üzemben szétválogatják.

Hogy akkor miért éri meg szelektíven gyűjteni? A Térségi Hulladék – Gazdálkodási Kft. szerint “szelektíven gyűjteni a hulladékot igenis megéri és szükséges, mint ahogy a színes konténereket használni is az. Viszont a mostani gyakorlat enged annyi rugalmasságot, hogy a papír és műanyag hulladék egymással keveredhet.” Ez – ha jól értem – kábé annyit jelent, hogy már az is nagy segítség, ha a műanyag és a papír egyben, de a többi hulladéktól elkülönítve érkezik a kezelőbe, ott úgyis újra átfutnak rajta.

Mondjuk, én mindkét fél – a lakosság és a gyűjtők – felháborodását is megértem: egyik oldalról – információk hiányában – megdöbbentő lehet az összeöntés látványa, a másikról pedig a hosszú évek oktató munkájának a kárba veszése. Szóval a lényeg: gyűjtsétek csak továbbra is szelektíven a szemetet, minden mást pedig bízzatok a szakemberekre.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!