A berlini Mischa Leinkauf és Mattias Wermke közleményben jelentette be, hogy akciójukkal a köztéri művészetet szerették volna ünnepelni a kreativitás globális központjában – írja az MTI. A kézzel készített fehér zászlók felvonásával emellett a Brooklyn-híd 145 éve elhunyt, német születésű mérnökére, John August Roeblingre emlékeztek. A közleményben a két művész kiemelte, hogy a nemzeti zászlókkal tisztelettel bántak.

A New York-i rendőrség nem kívánta megerősíteni az állítás valódiságát, és azt sem árulták el, hogy Leinkauf és Wermke szóba jöttek-e korábban gyanúsítottként. Azt azonban hozzátették, hogy amennyiben a zászlók a művészeknél vannak, szeretnék visszakapni. A New York Times-on egy videó is megjelent, amit a művészek bizonyítékként tettek közzé – hamarosan megtudjuk, tényleg ők voltak, vagy csak újabb médiahackkel tetézték az eddigi kavarást.

A Brooklyn-híd pillérein lobogó amerikai zászlókat július 22-re virradó éjjel cserélték ki. Aznap a rendőrség terroristaellenes és hírszerzési főnöke négy-öt elkövetővel számolt, és a médiában az is szóba jött, hogy az akció esetleg egy terrorcselekmény előkészítése. Korábban az Urbanlegends.hu-n is szó esett arról, hogy még az AP hírügynökség is bedőlt annak a kamu Twitter-bejegyzésnek, amely azt állította: a Bicycle Lobby biciklisbarát szervezet a felelős az amerikai zászlók kifehérítéséért (a korábbi hírek ugyanis arról szóltak, hogy a zászlókat nem kicserélték, hanem a helyszínen kifehérítették, majd újra felvonták).

Fotó: ABC

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!