Sokan aggodalmaskodtak a neten amiatt, hogy a jeges vizes adakozást elindító szervezet csupán az adományok kis részét fordítja kutatásra. Vajon tényleg igaz az állítás, és ha igen, kell-e aggódni emiatt?

Therese Toddnak a fejére esett az ALS-kihíváshoz előkészített, vízzel teli kád. Az erről szóló videó kiment a netre, egy lap pedig megírta, hogy a lány belehalt a mutatványba. Therese pedig csak ült, és ámult, és nem győzte nyugtatgatni riadt ismerőseit.

Egy régi győri emberrablós kamulánclevélnek az új változata terjed mostanában a Facebookon. A közel hatezer felhasználó által megosztott felhívásban Győr városát Téglásra cserélték, de például a Szigethy utcát meghagyták a szövegben. A felkiáltójelek és a NAGYBETŰS BEFEJEZÉS ebből a verzióból sem maradtak ki.

Ukrajnában egyre komolyabb harcok dúlnak, és ezzel párhuzamosan propagandaháború is folyik. Az orosz propagandagépezet ferdítéseit, túlkapásait a StopFake oldal gyűjti és cáfolja meg. Érdekelne a másik oldal egy hasonlóan megbízható forrása is, ha valaki ismer ilyet, ossza meg a kommentek között. Addig is egy példa a StopFake-ről erről a hétről: egy hullákat ábrázoló képpel illusztrálták a Facebookon azt a megalapozatlan állítást, miszerint az ukrán vezetés halott katonák holttesteit árulja nyugati vevőknek. A fotóról azonban a StopFake kiderítette: a mostani ukrán helyzethez semmi köze nincs, a kép már 2011-ben elérhető volt a neten.

Lefilmezték a vitorlázó kövek rejtélyes vándorlását. A videóra vett kőmozgás bizonyítja a pár éve felvetett elméletet, hogy a köveket az olvadó jég és a szél együttes hatása mozdítja arrébb – írta az Origo.

A tavaly szeptemberben véget ért, de még az idei Emmy-díjátadón is arató sorozat, a Breaking Bad visszatéréséről pletykáltak a neten, a széria alkotójára hivatkozva. Forrásuk azonban csak egy kitalált cikkeket közlő oldal volt.

Gáspár Győző a Facebookon temetői képekkel és egy rövid üzenettel reagált a halálhírét keltő kamucikkre: “Aki negatív dolgot ír annak szánom!”. Rajta kívül Sylvester Stallone és a komoly beteg Joan Rivers halálát is alaptalanul terjesztették a héten.

– És hogy a kamuhalálok mellett a másik oldal is meglegyen: ezen a héten is feltámasztották a 18 éve lelőtt, azóta “többször is élve látott” Tupac Shakurt, azt állítva, hogy a rapper csak megrendezte halálát. A “szenzációs” hírt közlő oldal azonban csupán egy kamuhíreket közlő szájt volt. Nem csoda, ha a Facebook már tervezi ezen oldalak cikkeinek “szatíra” címkével való megjelölését hírfolyamában.

Fotó: Flickr.com/Ed Hunsinger

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke