A 2011-ben elhunyt Steve Jobs-t vélte felfedezni egy Rióban készült szelfin a Reddit közössége, de aztán kiderült, amit a józanabbak mindvégig sejtettek: a képen egy hasonmás látható. Azóta az is kiderült, hogy kicsoda.

Konteonapot tartott a héten az Index, összeesküvés-elméletekről szóló régi és új anyagaikat időzítve a címlapra. Az egyik cikkük olyan jól sikerült – vagy olyan jól sikerült elrejteni benne az utalást arra, hogy kamu anyagról van szó – , hogy még a chemtrailhívők is nagy svunggal osztogatták egymás között a Facebookon.

Más művekből átemelt részeket gyűjtenek a True Detective című sorozatból Nic Pizzolatto forgatókönyvíró vádolói. Az író és a csatorna tagadja a plagizálást.

Egybeöntötték a kétféle szemetet Nyíregyházán, az esetről készült videó nagy visszhangot keltett. A szelektív gyűjtés támogatói szerint az erről szóló cikkek félreinformálják az embereket, és súlyos károkat okoznak az ügynek. Itt megtudhatod, mi értelme még így is szelektíven gyűjteni a szemetet.

Sok amerikai lap bedőlt annak a photoshopolt képnek, amelyen nevekkel ellátott kóláspalackok voltak láthatók, méghozzá olyan nevekkel, amelyek szerepeltek az 1999-es Mambo No. 5. című Lou Bega számban. Mint kiderült, a Rita, Tina, Sandra és Jessica nevek nem is szerepelnek a Coca-Cola amerikai szortimentjében.

Továbbra sem érdemes megváltoztatnunk Facebook-fejlécünk színét, mert jó eséllyel csak valami átverésbe szaladunk bele – az ezt ígérő alkalmazások leginkább jelszavainkra vagy ismerőseinkre hajtanak.

Kamu sajtóközleményt küldött szét valaki az Intel nevében, azt állítva, hogy a cég – a gázai helyzet miatt – visszavonulót fúj tervezett, 6 milliárd dolláros izraeli befektetése ügyében. A közleménynek állítólag az volt a célja, hogy rámutasson a vállalatok kétarcúságára az emberi jogokat illetően.

A hét elején terjedt az a videó, amelyen Putyin orosz elnököt leszarta egy madár. A kamufelvételt komoly oldalak – többek között a Washington Post egy blogja – is valódiként prezentálták.

– Rózsa a gyönyörű barátnőnek, utcán talált gyűrű vagy pénztárca mint tolvajmágnes, önkéntes fényképész és önjelölt programszervező – ilyen és ehhez hasonló utazási átveréseket gyűjtött infografikába egy brit utazásszervező cég.

Szeretnéd tudni, ki, mikor és hol készített egy fotót, vagy hogy esetleg manipulálta-e? Íme néhány eszköz a nyomozáshoz.

Fotó: Stiller Ákos

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke