Az ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett külügyi kommentár szerint a magyar honvédelmi minisztérium valamilyen “felhatalmazott ügynökségen” keresztül Ukrajnának szállít állományában lévő páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat. Az orosz külügyminisztériumban úgy vélik, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok sértik az Európai Unió közös álláspontját, amely arra kötelezi az EU-tagokat, hogy ne exportáljanak fegyveres konfliktusok szítására alkalmas eszközöket – írja az MTI.

A közlemény forrása a magát fejlécében “Az igazság hangja Magyarországon” szlogennel reklámozó, oroszbarát magyar oldal, a Hídfő.net cikke lehet. Itt írtak három nappal ezelőtt egy “szemfüles olvasó beküldött fotói” kapcsán arról, hogy harckocsikat szállító tehervonat lépte át Ukrajna felé a magyar határt.

Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) határozottan cáfolta az értesülést. Közleményében a tárca arról írt: a magyar honvédség a kalocsai raktárbázisból szállít át hadieszközöket vasúton a honvédség nyírteleki hadianyagraktárába (a szerelvény útvonala az MTI szerint: Kalocsa-Kiskőrös-Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Nyírtelek). A szállítmányok a KKM szerint nem lépték át a magyar országhatárt, és nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, “az az ismeretlen internetes portál” pedig, amelyen az álhír megjelent, “már többször közölt a honvédséggel kapcsolatos, minden valós alapot nélkülöző tartalmakat”.

Az Index folyamatosan frissített cikke szerint a KKM közleménye nem cáfolja az eredeti orosz állítást. A Hídfő.net szerint ugyanis nem közvetlenül juttatja el a fegyvereket Magyarország Ukrajnának, hanem közvetítőkön keresztül.

Update | Az Index további kérdéseket tett fel az ügyben a honvédelmi minisztériumnak. Megtudták például, hogy a harckocsik vevőjének meg kellett jelölnie a végfelhasználási helyet – nem Ukrajnába, hanem az Európai Unión belülre adják majd tovább a harckocsikat. A HM facebookos oldala szerint az orosz katonai attasé személyesen is meggyőződött arról, hogy a lefotózott kocsik nem hagyták el az országot. A külpolitikai ügyekben hagyományosan erős VICE magazin szerzőjét azonban ez sem győzte meg.

Fotó: ITAR-TASZSZ

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!