A Just The Flight brit oldal 40 lenyúlást gyűjtött össze infografikájában. Hogy ezek közül mennyi tényleg gyakori fenyegetés, ennek eldöntését rátok bízom; itt azokból válogatok párat, amelyekbe magam is belefutottam külföldi nyaralásaim során. A hozzászólások között meg írjátok meg, titeket mivel próbáltak már lenyúlni!

A rózsás trükk | Egy idegen lép eléd, megdicséri a barátnődet, majd a kezébe ad 1-3 szál rózsát. Mikor mondod neki, hogy nem kéred, legyint, és hozzáteszi, ez utolsó pár szál rózsája, odaadja ingyen. Aztán csak nem tűnik el, és lassan kiderül, egyáltalán nem ajándékba szánta a virágokat. Ha vagy olyan balek, hogy ezután fizetsz, jön a lenyúlás következő lépcsője: rád rivall, hogy adj neki többet. Az infografika szerint többek között Párizsban, Rómában és Barcelonában érdemes erre figyelni. Én Velencében koptattam le nagy nehezen egyszer egy ilyen csókát.

A földre dobott pénztárca | A földön elszórt, szemmel láthatóan üres pénztárca látványára önkéntelenül is zsebünkhöz kapunk, vagy oda, ahol a sajátunkat tartjuk. A közelben leselkedő tolvajok köszönik a tippet, és már mozdulnak is ránk. Hasonló trükk, amikor egy helyi barátságosan figyelmeztet, hogy a környéken zsebtolvajok szedik áldozataikat. Az infografika Rómát és Ukrajnát említi veszélyes terepként, saját tapasztalat alapján az Eiffel-toronyban maguk az üzemeltetők “segítik” hangosbemondón keresztül a tolvajokat.

A rozmaringos nő | A rozmaringot áruló nő látszólag elfogadja, hogy nem kérsz a portékájából, de mielőtt továbbmennél, megragadja a kezed, és mosolyogva jósol egyet a tenyeredből. Korodtól függően mond valami pozitívat (gyermeket, unokát, pénzt), majd a végén, még mindig mosolyogva a saját tenyerét nyújtja. Ha nem adsz neki pénzt, válogatott szitkokat és átkokat szór rád. Az infografika Madridot és Újdelhit említi, én Andalúziában láttam hasonló próbálkozást,  de gyorsan elzavarták őket a helyi rendfenntartó erők.

A zenéjét terjesztő művész | Az elsőre barátságos férfi arra kér, hallgasd meg a zenéjét, amihez egy cédét is ad, látszólag ingyen – hogy terjeszd a hírét a városodban. Ha elfogadod, jön a második szakasz, amikor ő és barátja körbeállnak, és követelik, hogy fizesd ki az árát. Veszélyes terepként New Yorkot említik az infografikában, de hasonlóval Amszterdamban (vagy Barcelonában?) is találkoztam.

A tömegközlekedés tolvajai | Banális és evidens, minek ilyet a listára tenni – kérdezhetnénk. Pedig nem árt a figyelmeztetés, olyan profi szinten űzik mindenfelé. Nálam szigorúbban kevesen figyelnek a cuccaikra, de Párizsban nekem is sikerült áldozatul esni egy ilyennek. Szerencsére csak a barátnőm régi, zsebkendőtartóként használt szemüvegtokját vitték el a szorosan magam mellett (!) tartott hátizsákból.

A lassan visszaadó boltos | Az eladó olyan lassan számolja le neked a visszajárót, többször meg-megállva, hogy képtelen vagy követni. Csak később veszed észre, ha egyáltalán, hogy kevesebbet kaptál. Update | Vicces, és szinte hihetetlen, de kábé fél órával azután, hogy ezt leírtam, az ételfutár 10 ezresből kétezret érmékben adott vissza, és az egyik kétszázas húszas lett. Nem feltételezem a szándékosságot, elég sötét volt a lépcsőházban, de az időbeli közelség, az aprókkal való számolgatás, a megrövidítés, plusz annak a ténye, hogy hiába figyeltem a cikkes emlékek miatt, mégis buktam 180 forintot – ez együtt megér egy 8/10-es osztályzatot a véletlen listámon.

A programszervező tuk-tukos | Megadod a helyet, ahová menni szeretnél, amire alkalmi taxisod közli, hogy az aznap zárva van, ezért alternatív programot ajánl. Észre sem veszed, és egy másik férfihoz visz, aki hamarosan gyémántokat próbál rád sózni jutányos áron. Hasonló módszer, amikor taxisod az előre kinézett szállásról akar lebeszélni, és egy sokkal rosszabbat és drágábbat ajánl neked. (Na itt jártam a cikkben, amikor egy keresés után észrevettem, hogy Fotelkalandor pár napja már lefordította mind a negyvenet, hozzátéve saját tapasztalatait is. Úgyhogy innentől át is adom a szót neki.)

A végére pedig íme egy részlet az infografikából, a teljes verzióért kattints ide.

atveresi_trukkok

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!