Korábban már itt is volt egy válogatás azokból a filmes jelenetekből, amelyekben az adott alkotás alapjául szolgáló irodalmi művek szerzői is felbukkantak. Most íme egy újabb cameo-gyűjtés, ezúttal a James Bond filmekből.

1. A 007-es széria cameoszereplői közül elsőként a producer Michael G. Wilsont illik említeni, aki a James Bond filmek egyfajta Hitchcockjaként rengeteg részben megjelent. Legelőször az 1964-es Goldfingerben tűnt fel, aztán ez állandó szokásává vált az 1977-es A kém, aki szeretett engemtől kezdve napjainkig.

2-3. A produceren kívül 007-es rendezők is feltűntek a Bond-filmekben: Peter R. Hunt az 1969-es Őfelsége titkosszolgálatában című filmben egy tükröződő cégtáblán jelenik meg, Martin Campbell pedig az 1995-ös Aranyszemben biciklizik bele a kamerába.

4-5. A 2008-as A Quantum csendjében szakmabeli haveroknak is jutott hely, igaz, csak a hangjuknak: Marc Foster rendező ugyanis meghívta mexikói rendezőbarátjait, Alfonso Cuarónt és Guillermo del Torót bolíviai katonának.

6. A 2006-os Casino Royale cameosztárja Richard Branson brit vállalkozó, a Virgin-birodalom feje volt, aki egy repülőtéri ellenőrzés során jelenik meg a filmben. A nagy Bond-fan felbukkanása a készítők egyfajta köszönetnyilvánításaként is értelmezhető, amiért a forgatás rendelkezésére bocsátotta légitársasága néhány gépét. Az imdb szerint a rivális repülőtársaságok – állítólag – eltüntették a saját gépeiken vetített verziókból a virgines utalásokat.

7-8. Ugyanebben a filmben jelenik meg Gunther von Hagens hullapreparátor hangja, illetve Alessandra Ambrosio brazil szupermodell is, utóbbi egy csinos teniszezőnőként mosolyog vissza a Bahamákra érkező Bondra (1:05-nél).

9. A cameo-szerepnél talán kicsit több Madonna megjelenése a 2002-es Halj meg máskor-ban, ahol vívásoktatóként tűnik fel – és egyébként ő énekli az adott rész főcímdalát is.

+1. Az 1971-es Gyémántok az örökkévalóságnak című Bond-filmben Sammy Davis Jr. saját magát játssza, amint egy kaszinóban rulettezik, de ezt csak az imdb.com-ról és a DVD törölt jelenetek szekciójából tudhatjuk, a filmből végül kivágták.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!