Ne igyunk hideg vizet kaja után, mert hatására az elfogyasztott zsiradék megszilárdul gyomrunkban, emésztésünk lelassul, majd ez az anyag lerakódik bélfalunkra, idővel pedig ez az egész folyamat rákhoz (infarktushoz) vezethet” – valahogy így foglalható össze egyetlen mondatba az a modern népi okosság, amely a Snopes szerint legalább 2006 óta terjed az interneten, de akár több évtizedes is lehet.

A banális állításnak azonban a legendavadász oldal szerkesztői szerint – hasonlóan a nemrégiben közölt gyümölcsös intelemhezsemmi alapja nincs, ők legalábbis nem találtak erre vonatkozó orvosi bizonyítékot. A hideg italok nem szilárdítják meg az elfogyasztott étel zsírtartalmát: az emberi test belső hője gyorsan kiegyenlíti a szervezetünkbe bevitt élelmiszerek hőmérséklete közötti különbséget, a gyomorsav pedig megbízhatóan bont le minden lebontani valót már a gyomorban.

Mi volt John Wayne beleiben?

Az eltömített belekkel riogató figyelmeztetés kapcsán a Snopes felidéz egy nagy zabás celebekkel kapcsolatos mítoszt is. Ez az egészséges étkezés fontosságát hangsúlyozó városi legenda azzal az elrettentő példával riogatja a “műkaják” híveit és a válogatás nélkül falatozókat, hogy jó John Wayne boncolásakor 18 kiló, Elvis testében pedig 27 kiló bélsarat találtak az orvosok.

Túl a brutálisan magas számok abszurditásán a Snopes megjegyzi: John Wayne esetében már csak azért sem érdemes komolyan venni az állítást, mert a Herceget nem boncolták fel 1979-es halála után. Elvis esetében már volt boncolás, és a jelentések szerint az is igaz, hogy elég nagy rendetlenséget találtak a beleiben (27 kilónyi bélsarat azért nála sem), de állapota orvosai szerint leginkább drog- és gyógyszerfogyasztási szokásainak volt köszönhető.

A fentiek persze nem azt jelentik, hogy az egészséges étkezés ne lenne fontos, csupán annyit, hogy a főképp elrettentésre használt mesék valóságtartalma kevés.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!