Ha a gyümölcsöket magában esszük, a gyomrunk könnyebben fel tudja dolgozni a tápanyagokat, a rostokat és a gyümölcsökben lévő egyszerű cukrokat. Az elfogyasztott gyümölcsök ezen a módon hasznosulnak a legoptimálisabban. Ha a gyümölcsöket más étkezéshez közel, vagy pont egy nagyobb étkezés után eszed, más ételekkel együtt, túl sok ideig fog a gyomrodban maradni a többi étellel, rothadásnak és erjedésnek indul a belekben” – olvasható például ezen az oldalon.

Semmi egészségtelen nincs benne

A Snopes cikke szerint azonban a gyümölcsök tápértéke független attól, hogy üres gyomorra vagy étkezés után ettük-e, és semmi egészségtelen nincs abban, ha a gyümölcsöt más ételekkel együtt fogyasztjuk.

Az igaz ugyan, hogy üres gyomorban gyorsabban bomlik fel minden (így a gyümölcs is), de az már nem, hogy rothadásnak indulna, ha osztoznia kell a helyen más élelmiszerekkel.

A hamis okosság a legendavadász lap szerint a nyolcvanas évek azon fogyókúragurujainak tanaiból származhat, akik a gyümölcsfogyasztást a nap meghatározott részeihez kötötték.

A cikk végén a Snopes szerzője megemlíti: bizonyos emberek – például a cukorbetegek – egyenesen akkor járnak jobban, ha a gyümölcsöt nem üres gyomorra, hanem más étel mellé eszik.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!