OMG! private video! – ígéri az átverés, kicsit még azzal is húzva a kíváncsiakat, hogy hány ezren látták már a felvételt. A legjobban akkor járunk, ha nem kattintunk, ugyanis csupán csalók szórakoznak velünk: ha belemegyünk játékukba, megfertőzhetik gépünket vagy üzenőfalunkon/cseten keresztül magunk is az átverés terjesztőivé válunk.

Aki már áldozatául esett a csalási kísérletnek, változtassa meg facebookos jelszavát, profiljából lépjen ki minden eszközéről (mobil, tablet, laptop, asztali gépek), majd lépjen vissza új jelszavával. Érdemes még facebookos alkalmazásaink között (Beállítások/Alkalmazások) is körülnézni, és ha ott gyanús alkalmazást látunk – a phishlist.com szerint ebben az esetben a FOXS NEWS(Version.1.2) nevűt -, töröljük.

remove-Facebook-app

A hasonló átveréseket gyűjtő facecroocks.com adatbázisából azt is láthatjuk, milyen más próbálkozásokkal próbálnak még minket csőbe húzni – öngyilkos lány utolsó felvételével, azoknak a nevével, akik kémkednek utánunk a Facebookon, Miley Cyrus gyűlöletes videójával, bőr alá bújó pókkal, félmeztelen tanárnő videójával, fejbe bújt féreggel.

A dolog nem új, de google-os keresések és facebookos aktivitások alapján július elején újult erővel támadt többek között a magyar, a boszniai és a horvátországi felhasználók között.

Illusztráció: sxc.hu / phishlist.com

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!