“Egy holland biciklista a Malaysia Airlines mindkét gépének katasztrófáját megúszta: majdnem az utasok között volt a márciusban eltűnt 370-es utasszállítón, az Ukrajnában lezuhant 17-es járatra szóló jegyét pedig az utolsó pillanatban módosította” – adták hírül a múlt héten világszerte, többek között magyar szájtokon is.

Nincs bizonyíték a foglalásra

Amikor azonban Maarten de Jonge történetének a Slate újságírója utánajárt, kiderült: semmi bizonyíték nincs arra, hogy a férfi valóban helyet foglalt volna bármelyik gépre is, sőt igazából ő sem állítja ezt.

A holland RTV Oostnak adott interjúban az MH17-re történő jegyvásárlásról szó sem esett, a márciusi katasztrófa állítólagos megúszása pedig még ennél is neccesebb történet. De Jonge ugyan valóban Kuala Lumpurból repült az adott napon, de nem Pekingbe tartott (ahová az eltűnt MH370-es), hanem Taipeibe.

Mentségére legyen mondva, nem ő kereste meg a sajtót csodás megmenekülésének sztorijával, hanem egy holland adó egy twitteres bejegyzése után.

Mi a helyzet a 100 AIDS-kutatóval?

A Slate szerint ugyanilyen médiás túlkapás a több mint 100 AIDS-kutató emlegetése a mostani ukrajnai katasztrófa kapcsán. Ugyan az MH17 utasai között valóban voltak olyanok, akik a melbourne-i AIDS-konferenciára tartottak, de az esemény szervezői egy szombati sajtóközleményben csupán hat delegáltat említettek – köztük egy valóban neves kutatót, Joep Langét.

A Slate szerint a 108-as számot a Twitteren kezdték keringetni a konferencia résztvevői, innen vették át a lapok. A 2014-es AIDS-konferencián, amelyre a gépen utazó kutatók tartottak, egyébként nagyjából 12 ezren vesznek részt.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!