Iszlám kalifátus létrehozását jelentette be vasárnap az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet, közel száz évvel az utolsó iszlám kalifátus megszűnése után – erről az MTI is hírt adott. A dzsihadista csoport egy hangfelvételt tett közzé az interneten, amely szerint vezetőjüket, Abu Bakr al-Bagdadit nevezték ki kalifának, aki ezáltal a világ “muzulmánjainak vezetője” lett.

A bejelentést követően jelent meg az a térkép a világsajtóban, amely állítólag a szélsőségesek ötéves “rendezési tervét” ábrázolja, és amely “magába foglalná a teljes Arab-félszigetet, Afrika nagyobbik részét, Közép- és Kelet-Ázsiát egészen Nyugat-Kínáig, valamint Európa egyes részeit” is.  A térképről idehaza is többen beszámoltak, a cikkek címeiben főként Magyarország érintettségét hangsúlyozva.

Aaron Zelin, egy washingtoni közelkelet-szakértő szerint azonban a térkép nem új a neten, és nem is a radikális szervezet hivatalos ötéves terve, ahogy azt a kommentárok állítják. Az egykor iszlám vezetés által uralt területek történelmietlen ábrázolását legfeljebb a szervezet bizonyos támogatói keringetik egymás között. Zelin szerint a térképen látható birodalom ironikus módon olyan iszlám területeket is magába foglal, amelyek megújított iszlámértelmezését az ILIÁ szélsőségesei annak ellenére elítélik, hogy ezeket az újításokat egykor éppen a terjeszkedő iszlám politikai igényei szülték – vagyis olyan események, amire ők is épp készülnek.

A térképet hivatalos “ötéves tervként” egyébként – a Quartz szerint – az ABC News mutatta be, cikkükbe forrásként egy újfasiszta oldal twitterfeedjét beágyazva. Magyarországra nagyrészt a Daily Mail anyaga révén jutott.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!