Jelenleg több mint ötvenezren követik azt a Twitter-feedet, amely állítólag előre megmondta: Németország 1-0-ra nyeri a vébédöntőt, a győztes gólt pedig Götze szerzi a hosszabbítás második félidejében. Az eset kapcsán Andy Baio elgondolkozott azon, hogyan vezethette meg az átverés kiagyalója az embereket, illetve miként készíthető hasonló “jóslat” szivárogtatás vagy adatelemzés nélkül például a 2016-os amerikai választásokra. Íme a receptje kicsit leegyszerűsítve:

– Fél évvel a választás előtt készíts egy privát YouTube, Flickr, Dropbox és Twitter profilt.
– Készíts négy forgatókönyvet a választás kimenetelére: szoros/egyértelmű republikánus/demokrata győzelem.
– Készíts ezek alapján négy videót, és tedd fel őket privát YouTube-fiókodba.
– Hozz létre csv fájlokat az egyes államok elektori eredményeiről. A győztes mindent visz elv alapján elég államonként egy-egy fájlt feltenni a Dropboxra.
– Posztolj tweeteket minden lehetséges kimenetelről. Kitartásodtól, programozói tudásodtól függ, milyen részletességgel közölsz adatokat.
– A választás után törölj minden nem stimmelő tweetet, fájlt.
– Tedd publikussá az így megtisztított profilokat.
– Ami ezután marad: négy közösségi médiás profil hathónapos és 100 százalékos pontosságú jóslatokkal.

Hasonlót csináltak a FIFA-s twitter profil készítői is, egy hibával: nem tették priváttá a profilt az előkészítő szakaszban, így aztán többen is print screent tudtak készíteni az összes variációról.

Jósolni egyébként egyelőre a big data világának előretörésével sem mindig könnyű. Míg négy éve leginkább a polip és a szivárvány hozta lázba heteken át az embereket, idén már nagyon komoly, millióféle adaton alapuló előrejelzések is publikusak voltak a neten.

Én Nate Silverék folyamatosan frissített előrejelzéseit követtem a FiveThirtyEight oldalon, de ők sem tudtak mit kezdeni például a brazilok látványos leolvadásával. A vébé elején 54%-osra értékelt házigazdák esélyein Neimar és Silva kiesése után ugyan módosítottak, de még ekkor is 45 és 47% között tartották végső győzelmük valószínűségét. Nem csoda hát, hogy a megdöbbentő 1-7 után Silver magyarázkodni kényszerült, és mások is az orra alá dörgölték az eredményt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!