A tipikus vörös hajú embertípus kialakulásáért felelős gén azért mutálódott a régmúltban, mert a brit szigetek felhős, esős klímája miatt az ott élőknek hatékonyabban kellett a napfényből származó D vitamint befogadniuk, mint a föld naposabb részein élő társaiknak. A globális felmelegedéssel azonban egyre több a napsütés, így ez a gén folyamatosan módosul, és a végül majd eltűnik – idézi például a Hír24 az Independent cikkét.

A Gawker által megszólaltatott Jonathan Rees – az Edinburgh-i Egyetem témabeli szakértője – azonban nem hisz ebben az elméletben: szerinte a vörös hajúak akkor halnak ki, ha kevesebb életképes gyereket szülnek másoknál. Hasonlóan szkeptikus a kihalási elmélettel kapcsolatban a Delaware Egyetem biológusa, John H. McDonald is, aki nem tudja eldönteni, hogy a cikk szerzői kitalálták-e megszólalóikat, szándékosan rosszul idézték őket, vagy egész egyszerűen csak hülyék. A vörösök legfeljebb akkor halnak ki, ha az emberek ízlése olyan irányban változik, hogy a jövő vörösei mind magányosan, gyerekek nélkül halnak meg – mutat rá cinikusan McDonald, de arra már tippelni sem akar, hogy ennek mi köze lesz a klímaváltozáshoz.

A valamilyen hajúak kihalásáról tudósító cikkek évről évre felbukkannak a sajtóban, nem egyszer tudományos értekezésnek álcázva. 2006-ban itt is szó esett például a szőkék kipusztulásáról, amiről több mint száz évvel ezelőtt is fantáziáltak már.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!