1. tévhit: Más márkájú töltők tönkreteszik az aksikat

A legjobbak a gyári töltők, viszonylag jónak számítanak a megbízható márkák – például a Belkin vagy a KMS – töltői, az olcsó hamisítványoktól és utánzatoktól azonban óvakodjunk – derül ki egy Lifehacker által idézett tesztből.

2. tévhit: Tilos a telefont töltés közben használni

Erről korábban már itt is szó esett, de a használati utasításokban nem nagyon szerepel ilyesmi. Töltés közbeni mobilrobbanás előfordult már a világban, ezekről az esetekről azonban kiderült, hogy buherált vagy nem szabványos akkumulátorok voltak a felelősök. A biztonságos használat érdekében ajánlatos kerülni a gagyi akkumulátorokat és töltőket, az aksik piszkálgatását, feszegetését és dobálását, továbbá érdemes óvni a készüléket a közvetlen napsütéstől és felmelegedéstől – tanácsolják a gyártók.

3. tévhit: Ha egész éjszakára töltőn hagyjuk a telefont, túltölti magát az aksi

A telefonok ennél azért okosabbak a Mashable cikke szerint: ha egyszer feltöltötte magát a készülék, leállítja a töltést. Ettől függetlenül persze ne hagyjuk minden éjszaka töltőn a telefont, az aksi élettartama ettől nem lesz hosszabb. A Yahoo cikke szerint akkor járunk a legjobban, ha a töltöttség foka nem megy 50 százalék alá, a sok kicsi töltés pedig jobb, mint lemerüléstől száz százalékig tölteni készülékünket.

4. tévhit: Soha nem szükséges kikapcsolni a készüléket

Ha egy héten legalább egyszer kikapcsoljuk mobilunkat, azzal jót teszünk az aksinak.

5. tévhit: Csak akkor kell tölteni a mobilt, ha lemerült

Ez az egyik legrosszabb hamis tanács, a lithium-ionos aksik élettartamát tekintve ugyanis inkább árt, mint használ. Mint arról már fent is szó esett, sok kicsi töltéssel többre megyünk, mint egy – lemerüléstől teljes töltésig tartó – naggyal.

+1 tévhit: Van egy trükk a póttöltés bekapcsolására

A 2013-as március 15-ei hóvihar kapcsán idehaza is előjött az a “hasznos” tanács, amely azt ígérte: “minden mobilnak van tartalék töltés az akkujában, amely a *3370# megnyomására önmagától aktivizálódik, így 50% póttöltést nyújtva“. A kóddal azonban – bizonyos telefonok esetén – csupán a készülék hangminőségén lehetett állítani, de ez semmiféle “póttöltést” nem adott egy már lemerült telefonnak.

Forrás: Mashable ; Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!