A Világgazdasági Fórum egy 2013-as jelentésében komoly problémaként jelölte meg a hamis információk interneten való terjedését. A bostoni Northeastern University kutatói a közelmúltban közzétett tanulmányukban azt vizsgálták, hogyan terjednek a téveszmék és összeesküvés-elméletek a Facebookon, illetve hogy az internetezők mely csoportja fogékonyabb ezekre.

Kutatásuk terepéül a 2013-as olasz választások előtti hat hónapot választották, és olasz nyelvű Facebook-csoportok oldalain vadásztak politikai álhírek és azok hozzászólásai után. A vizsgált oldalak közé egy olyan troll oldalt is felvettek, amely a mainstream hírszolgáltatás semlegességét megkérdőjelező, alternatív szájtokat parodizált ki, első pillantásra is leleplezhető, abszurd tartalmakkal.

Végül megállapították: azok léptek a leginkább kapcsolatba – lájkolták – ennek a kamu oldalnak a bejegyzéseit, akik elsősorban alternatív hírforrásokat olvasnak. Vagyis ezeknek az embereknek az igyekezete – hogy az általuk hazugnak és befolyásoltnak nevezett fősodor helyett “megbízható” forrásokból tájékozódjanak – oda vezet, hogy nagyobb eséllyel esnek áldozatul a legblődlibb kamu oldalak kamu híreinek is (lásd a lenti táblázatot, ahol a narancs szín a mainstream médiából tájékozódókat, a kék a pártok követőit, a sárga pedig az alternatív szájtok olvasóit mutatja).

troll_oldalak

A teljes tanulmány elolvasható itt. (via)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!