Egy srác exbarátnője cuccai között talált egy terhességi tesztet, és gondolta poénból kipróbálja. A legnagyobb megdöbbenésére tesztje pozitív lett, és mivel nehezen hitte el, hogy egy poronty növekedik a hasában, más választ keresett. Az egyik kommentelőtől azt a javaslatot kapta, hogy menjen el rákszűrésre. Óriási szerencséjére megfogadta a tanácsot, mert hamarosan kiderült, hogy hererákja van – olvasható egy neten terjedő cikkben, amely szerint a dolog magyarázata abban keresendő, hogy a terhességi gyorstesztek a szervezetben lévő HCG hormon szintjét mérik. “A heredaganatok nagy része is HCG hormont állít elő a férfiak szervezetében, így ha egy terhességi teszt egy férfinál pozitív eredményt mutat, a lehető leggyorsabban érdemes orvoshoz fordulni” – állítja a cikk.

Nem eszik olyan forrón a kását

A Hoax-Slayer szerint csak azért, mert valakinek egyszer segített a hererák felfedezésében egy terhességi teszt, még nem alkalmazható általánosságban erre is. Még ha az állításnak van is némi alapja, úgyis lehet hererákunk, ha a “terhességi teszt” negatív eredményt mutat. Csupán a hererákosok egy kis részének a szervezete termel ugyanis annyi HCG hormont, hogy azt egy terhességi tesz kijelezze. Arról nem is beszélve, hogy egy esetleges pozitív jelzésnek is lehet a hererákon kívül más kiváltó oka.

A témában megszólaltatott szakértő szerint a terhességi teszt férfiak körében való használata nem segíti a hererák korai helyzetben való felismerését. Ennél jobb módszer, ha a herék vizsgálata rutinná válik, és ha valami gyanúsat tapintunk ki, orvoshoz fordulunk. Gyakorlati útmutató elérhető itt, az American Cancer Society jóvoltából.

A Redditen terjedő mini képregényt a történetről megtaláljátok itt, a folytatását pedig itt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!