A történet szerint 1950 júniusában a Times Square-en sétálók különös incidensnek lehettek tanúi: egy 19. századi ruhákat viselő, szemmel láthatólag zavart férfi bukkant elő a semmiből, majd rövid nézelődés után pánikszerű rohanásba kezdett. Pechjére azonnal elütötte egy kocsi. Amikor a rendőrség átkutatta a halott ruházatát, a zsebében még különösebb dolgokat találtak: többek között egy Rudolph Fentz névre szóló névjegykártyát és 19. századi bankjegyeket.

A név és a cím alapján elindított vizsgálat során bukkantak rá ifjabb Rudolph Fentz özvegyére, akitől megtudták, hogy apósa, idősebb Rudolph Fentz 1876-ban nyomtalanul eltűnt. A rendőrök először nem akartak hinni az azonosságban, de egy nyomozó végül rálelt a korabeli iratok között az eltűnt férfi személyleírására, és annak ruházata egyezett az 1950-ben elütött férfi öltözékével.

A sztori alapja egy novella

Bár a sztorihoz nem ritkán még ma is csatolják az “egy valós történet, amire máig sincs magyarázat” címkét, igazából van magyarázat a különös időutazásra. Méghozzá az, hogy ez egy városi legenda, amely egy 1951-es fiktív műből mutálódott. Az eredeti írás szerzője Jack Finney amerikai sci-fi szerző volt, az I’m Scared című szöveget itt olvashatjátok (Update: a Facebookon jeleztétek, hogy magyarul is megvan) .

Hogy miként lett belőle városi legenda, azt Chris Aubeck kétrészes nyomozása derítette ki. Aubeck szerint Finney írását 1953-ban az okkultista Borderland nevű társasághoz tartozó Ralph Holland újra kiadta, méghozzá valós történetként beállítva a novellában leírtakat. Írását aztán a paranormális jelenségek európai kutatói is átvették, évtizedeken át próbálva megfejteni a rejtélyt.

Nekik nem voltak olyan jó adatbázisaik, mint Aubecknek, de talán nem is akartak volna effajta magyarázatról hallani.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!