2001 decemberében több sajtótermék is beszámolt annak a 28 éves japán lánynak a történetéről, aki állítólag azért utazott az Egyesült Államokba, hogy megkeresse az igaz sztorin alapulónak mondott – valójában azonban kitaláltFargo című filmben elásott egymillió dollárt. Takako Konoshi az észak-dakotai Bismarck környékén mászkált rövid szoknyájában, ahonnan aztán bevitték a rendőrőrsre. A lány egy kézzel rajzolt térképet lobogtatott, és állítólag a Fargóban elásott pénzt akarta felkutatni. A rendőrök elmondták neki, hogy a Coen testvérek filmje nem valós eseményen alapul, majd miután nem sokra mentek vele, elengedték a lányt. Takako Konoshi holttestét pár nappal később egy vadász találta meg. A vizsgálatok kimutatták: öngyilkos lett, a helyiek értelmezése szerint amiatt, mert nem találhatta meg az elásott pénzt.

Takako Konishi történetét azóta két filmben is feldolgozták. Az első, a 2003-as This Is a True Story egy 25 perces dokumentumfilm, amely a világsajtót bejárt hír valós szereplős rekonstruálásával szerette volna kiegyenesíteni a városilegendásodott történetet (Takako Konishi természetesen nem valós szereplő a filmben, őt egy Mimi nevű lány alakítja).

A filmkészítő Paul Berczeller szerint a japán lány félreértés áldozata lett. Takako Konishi munkahelye elvesztését követően utazott 2001-ben Amerikába, ahol talán azokat a helyeket akarta felkeresni, ahol korábban már járt egykori amerikai barátjával. A rendőrökkel való beszélgetése során valóban lobogtatott egy kézzel rajzolt térképet, és az is igaz, hogy nem tudta megértetni magát. Egyedül a Fargo szót hámozták ki szavaiból (ami egyébként egy közeli település neve), aminek köszönhetően az egyik rendőr – aki látta a filmet – arra gondolt, hogy a lány talán az elásott pénzt keresi. Megpróbálták elmagyarázni neki, hogy a mozi csupán fikció volt, de a lány nem nagyon foglalkozott velük.

Berczeller meglátogatta azt a motelt is, ahol a lány az öngyilkossága előtt éjszakázott, és olyanokkal is találkozott, akik kapcsolatba kerültek vele. A Fargo filmet senki előtt nem említette (itt nem értettem, hogy az egyik helyen képtelenek voltak kommunikálni vele, a másikon meg jól megértette magát), és csupán a csillagokat akarta látni. Berczeller dokufilmje kulisszatitkait a Guardian hasábjain is megírta, itt elolvashatjátok.

Takako Konishi története egy 2014-es film szerzőit is megihlette: a Kumiko, the Treasure Hunter azonban már nem dokumentumfilm, hanem egy 105 perces dráma, amely elfogadja a városi legenda alapvetését, miszerint valaki a Fargo kincsét akarja megkeresni Amerikában. A januári Sundance fesztiválon és a februári berlini filmfesztiválon bemutatott alkotásról itt és itt olvashattok többet.

Fotó: Kumiko, the Treasure Hunter

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!