A Chomsky-tízparancsolat egy hoax” – kommentálta szűkszavúan Noam Chomsky nyelvész, filozófus, politikai aktivista a Magyar Narancsnak adott interjúban a hozzá kapcsolt tíz pontra vonatkozó kérdést. Az interneten évek óta magyarul is terjedő tételsort Chomsky állítólag 25-30 évvel ezelőtt vetette papírra, és olyanok szerepelnek benne, mint például:

“- Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. (…)
– A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. (…)
– A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. (…)
– Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen kell megfogalmazzák az üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban.
– Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. (…)
– (…) Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.
– Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. (…)” /A teljes szöveg elérhető itt is/

A Chomsky tízparancsolatot újabban a baloldal lobogtatja bőszen, az orbáni “népámítással” való hasonlóságokra mutogatva, lásd:

“… közlik a híres amerikai nyelvész és emberi jogi harcos, Noam Chomsky Tízparancsolat kezdő diktátoroknak című írását. Feltűnhet az olvasónak, hogy minden pontja szinte szó szerint megegyezik azzal, ami ma Magyarországon történik a népámítás terén”.

A manipulációs tízparancsolat valójában Sylvain Timsithez köthető, a szöveg pedig a szerző weblapja szerint 2002-es keltezésű. A Le Grand Soir egy cikkének a szerzője – aki Chomsky barátja és munkatársa – már 2010-ben megkérdezte Chomskyt a pontokról, amire a filozófus szerző azt válaszolta: a tíz pontot nem ő írta, nem ő tette ki a webre, még ha a szöveg bizonyos elemei eredeztethetők is különböző könyveiben leírt gondolataiból.

Fotó: MIT

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!