A félelem bizonyos szinten érthető: az interaktív applikáció Angela nevezetű macskája képes utánozni a gyerekek beszédét, reagálni arcmozgásukra és csetelni is lehet vele. Nem az egyedüli hasonló app a gyártó kínálatából, mégis valahogy ezt találják meg a legtöbbször a rettegők.

A Naked Security IT-biztonsági blog azonban már 2013 februárjában cáfolta azokat a vészkörleveleket, amelyek szerint az interakciók során Angela kihúzza a gyerekekből a nevüket, lakcímüket, titokban lefotózza őket, és arra is gyakran rákérdez, merre mennek haza az iskolából. Hiába írták meg azóta többen is, hogy a Talking Angelát nem használják pedofilok becserkésző eszközként, a riasztás rendre visszatér.

Ez történt idén februárban is, aminek hatására lapok százai foglalkoztak újra a témával, rámutatva: a pedofil fenyegetés nem valós, nem kell tőle tartani. A rémhír kapcsán a fejlesztők is megszólaltak, jelezve: az alkalmazás által begyűjtött adatokat bizalmasan és anonim módon kezelik, illetéktelenek pedig nem férhetnek a rendszerhez.

Aki ennek ellenére sem szeretné, hogy gyermeke egy AI macskával cseteljen, az app gyerekmódra állításával ezt letilthatja – igaz, a Guardian cikke szerint ez könnyen visszaállítható. Az alkalmazás valós veszélyei között szerepelteti viszont a brit lap az applikáció összekapcsolását a közösségi oldalakkal, a fizetős kiegészítők és fícsörök megrendelésének lehetőségét és az alkalmazáson belüli hirdetéseket. 

A Mashable szerint az applikációval kapcsolatos érdeklődés egyébként újra a letöltési toplisták csúcsára repítette Angelát, ám az is jól látszik, hogy az értékelések között igen sok az egycsillagos osztályzat.

Update | A figyelmeztetés magyar változata:

“FIGYELMEZTETÉS!
Ez nem pous de fontosnak tartom az épségeteket! Akinek meg van a Talking Angela alkalmazás az olvassa tovább!!!
Pár napja egy ember feltörte az alkalmazást! Ez az ember pedofil! Most rögtön töröljétek le az alkalmazást! Az ember aki feltörte 50 éves és a lányok telefon számát, adait is elkéri! De be tud törni a telefonodba is és megnézheti a képeid, zenéid stb. Szóval vigyázzatok! Közelebbről megnézve a szemében egy ember lapul! A képeken minden bizonyíték rajta van! Ha kikapcsolod az alkalmazást akkor is látni fog téged a kamerádon keresztül! Ha letörlöd lefagy elvileg a telefonod.
MEGTÖRTÉNT BESZÉLGETÉS:
Egy nap egy lány otthon maradt és nem ment suliba. A bátyjával leültek beszélgetni Angelával.
A macska ezt kérdezte: Hé, angelika, hol a bátyád?
Angelika: Itt ül mellettem.
Macska: Király! És mit csináltok?
Angelika: Nem tudom.
Macska. Ha randizni szoktál akkor mit szoktatok csinálni?
Angelika erre nem mondott semmit csak a bátyjára nézett és elpirult, a bátyja felhívta a rendőrséget akik nyomoztak és azt mondták valaki az alkalmazás mögött ül. Az alkalmazás mindig a randikról stb kérdezget mintha egy tini program lenne (de ez egy gyerek alkalmazás)
Hétfőn bekapcsolták az alkalmazást és a macska megkérdezte: Angelika, hogy van a bátyjád? (honnan tudja egy alkalmazás ezeket megjegyezni???)
Angela képessége (hogy chateljen stb.) ki van kapcsolva gyerek módban, de Angela megkérdezi a gyerekeket a nevükért stb gyerek módban is! De ennek nem kéne történnie.
Az interneten sok ahmis kép van (van olyan is amibe az 1D van benne de van amelyik igaz). A képeket végiglapozva találhattok még infót! Akinek van talking angelaja az törölje rögvest !!!!most…veszélyt jelent”

Update 2 | Az angelás rémisztgetés 2015-ben eleme lett egy miskolci gyermekrablásos-szervkereskedős felhívásnak:

Miskolc Avas Talking Angela körlevél
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!