Februári cikkében – a fiatalokat elidegenítő Facebook mese leleplezése után – Clive Thompson ismét egy sokat hangoztatott nézőpontot próbál szélesebb kontextusban bemutatni. A téma az Y generáció, amelynek “számítógépük és mobiltelefonjuk mögé bújó” tagjairól manapság ezerfelé olvashatjuk, mennyire élet- és döntésképtelenek, mennyire nem érdekli őket a közélet, csak saját maguk, ésatöbbi.

A 45 éves Clive Thompsont azonban mindez nagyon emlékezteti valamire, méghozzá a saját X generációját érő kilencvenes évekbeli kritikákra. Akkoriban a baby boomer nemzedék tagjai pontosan ugyanezt mondták róluk, akkori fiatalokról: közönyösnek, elkényeztetettnek, cinikusnak, nárcisztikusnak, politikailag éretlennek nevezve őket, akiknek a kommunikációs képességeik megragadtak egy 12 éves gyermek szintjén, és akiket az MTV-n és a walkmanjükön kívül semmi más nem érdekel.

Aztán ezek a sirámok egyszer csak – valamikor 2000 környékén – elhaltak, egészen pontosan akkor, amikor az X-esek felnőttek, harmincas-negyvenes éveikbe lépve házat vettek, céget és családot alapítottak, megkomolyodtak, sőt a nemzedék egy korai tagját egyenesen amerikai elnökké választották – írja Thompson, aki szerint a generációk silányulásával való riogatást a mindenkori középkorúak – jelenleg a nem olyan rég még leírt X-generáció – húszasok felé tanúsított meg nem értése és félelme okozza.

Hasonló ez ahhoz, ahogy az ötvenes években a képregényt, a nyolcvanas években a szerepjátékot és a walkmant, majd később a számítógépes játékot és az internetet kiáltották ki minden erőszak okozójának és az antiszociális emberdrónok kitermelőjének. Thompson szerint az Y-generációnak még hat évet kell kibírnia ebben a szerepben, hogy aztán korai tagjaik maguk szállhassanak rá a ma születőkre.

Thompson cikkét persze hiba lenne úgy értelmezni, hogy az egyes generációk tagjainak személyiségjegyei között ne lenne különbség, és ezt ne kéne elemezni, azon viszont érdemes elgondolkodni, mennyire van e jelenség riogatási faktora túlhájpolva.

Update | Ugyanez képregényben elmesélve.

Update 2 | A Pew Research tanulmánya szerint az Y-osok is olvasnak könyveket, járnak különböző programokra barátaikkal és családjukkal, valamint otthonosan mozognak az interneten túli világban is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!