Különböző triviagyűjteményekben gyakran olvasni, hogy a Terminátor legendássá vált mondata – a Visszatérek! – eredetileg nem úgy szerepelt a forgatókönyvben, ahogyan később világhíressé, majd AFI-toplistássá vált. Hogy ez így volt-e, nem derül ki Arnold Schwarzenegger önéletrajzából, az viszont nagyon is, hogy a rendező és forgatókönyvíró James Cameron a forgatás során már nagyon is ragaszkodott az I’ll be back! formához:

“Ennek a résznek a felvétele azért tartott sokáig, mert szerintem azt kellett volna mondanom, hogy Nemsokára visszatérek! Úgy éreztem, hogy ez a kicsit hosszabb, precízebb forma gépiesebben és fenyegetőbben hangzott volna.
– A Visszatérek! úgy hangzik, mintha egy nő mondaná – többször is elismételtem, hogy érezze. – A Visszatérek! egyszerűen nem elég kemény.
Úgy nézett rám, mint egy eszementre.
– Maradunk a Visszatérek!-nél.
Én azonban nem hagytam magam, és ismét elölről kezdtük. A végén Jim rám kiáltott:
– Hidd el nekem, hogy ez így jó! Oké? Én nem szólok bele abba, hogyan játssz, de te se írd elő nekem, hogyan írjak.”

Könyvében Schwarzenegger még nem említi, de egy 2012-es interjúban már elismeri, hogy azért a nőies hangzáson kívül más is zavarta az I’ll be back!-ben. Méghozzá az, hogy osztrák származású színészként nehezére esett kimondani a mondatot.

Arnold Schwarzenegger’s Trouble With ‘I’ll Be Back’ Line From ‘Terminator’

Former California governor discusses his successful career.For more on this story, click here: http://abcnews.go.com/blogs/politics/2012/10/arnold-schwarzene…

A film végül hatalmas sikert aratott, és a címszereplő Schwarzeneggert az utcán lépten-nyomon megállították, hogy mondja el nekik híressé vált mondatát. “A stábból senki sem gondolta, hogy ez az egy szó lesz mindenki számára a legemlékezetesebb a filmből. Az ilyesmit egyébként sem lehet előre megjósolni” – emlékezett könyvében Schwarzenegger. És ha már ilyen jól bejött neki, a poént később más filmjeiben is elsütötte.

The Arnold Schwarzenegger “I’ll Be Back” Supercut

Arnold Schwarzenegger first used his iconic “I’ll be back” catchphrase in the 1984 sci-fi thriller The Terminator. Since then, he’s repeated the line (or som…

Nyolc további érdekesség a 30 éves Terminátorral kapcsolatban:

1. A címszerepet az eredeti tervek szerint O. J. Simpson kapta volna, Schwarzenegger önéletrajzi könyve szerint még plakátterv is készült a később hírhedtté vált amerikai focis képével. Arnold e verzióban a szintén a jövőből visszasurranó Kyle Reese szerepét kapta volna, de miután olyan lelkesen beszélt James Cameronnak a Terminátor szerepéről, a rendező végül rábeszélte, vállalja el O. J. Simpson helyett.

2. Schwarzenegger először azért ódzkodott a kiborg szerepétől, mert karrierje elején félt attól, hogy beskatulyázzák a filmgyár negatív karakterei közé. Cameron így győzte meg végül: “Rád bízom, mit csinálsz (…) A Terminátor egy gép, amely se nem jó, se nem rossz, és még csak nem is gonosz. Ha jól játszod el, heroikus figurává tudod tenni, amit az emberek csodálnak azért, amire képes…

3. Volt olyan jelenet a filmben, amikor pénzhiány miatt egy útszéli autófeltörést engedély nélkül, szinte élesben vettek fel egy közeli lakónegyedben.

4. Schwarzenegger az I’ll be back-es eseten kívül máskor is megpróbálkozott a Terminátor forgatókönyvének átírásával. Egy alkalommal, amikor úgy érezte, a filmből hiányzik a humor, ő maga próbált belecsempészni. “Volt egy jelenet, amelyben a kiborg bemegy egy házba, és elsétál a hűtőszekrény előtt. Kicsit fel akartam dobni azzal, hogy belenyúlok a hűtőbe, kiveszek egy üveg sört, elcsodálkozom azon, hogy mi lehet ez, majd jól meghúzom, aztán úgy teszek, mintha pillanatnyi rövidzárlat keletkezne bennem”. Szerencsére Cameron hamar leállította.

5. Egy DVD-re pakolt easter egg szerint a filmben látható egyik ködjelenet valójában egy környékbeli rovarirtás eredménye. Az imdb.com-on olvasható trivia szerint a forgatócsoport nem állt le, és kihasználta az ingyen lehetőséget.

6. Schwarzeneggernek nem volt sok mondata a filmben, összesen 18-szor szólalt meg, kevesebbszer, mint Conan, a barbár szerepében. Emiatt a színész félt is kicsit, hogy elkönyvelik olyannak, aki kerüli a szöveges szerepeket, de végül megadta magát Cameron kérésének.

7. A Terminátor speciális szemüvegén szeme előtt megjelenő szövegekről ezen a tumblr blogon illetve itt olvashattok.

8. Az Elektromodulator dva és az Ahoj, Poplacsek legendájáról pedig ebben a korábbi bejegyzésben írtam.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!