ERRE MÁR FELKAPTUK A FEJÜNKET! Májustól minden EU-s újszülöttet microchippel látnak el (jelölnek meg?)! Kezd a dolog izgalmassá válni… Itt olvasd el a cikket: [link]“ – terjed a Facebookon.

A kötelező csip már évek óta népszerű riogatási téma: a körlevél egyik itt is bemutatott formája például 2009-ben jelent meg a neten. Először 2013-ra ígérték a kötelező csipezést, aztán – miután a határidőből kifutottak – 2017-ig tolták ki a határidőt.

Az akkori körlevélhez egy cukrosoknak ajánlott glükózszint-mérő képét csatolták, a 2014-eshez pedig ebből a technológiai cikkből vadásztak illusztrációt. A massachusetts-i MC10 cég akkor fejlesztés alatt álló elektronikus tetoválása egyfajta azonosítóként szolgálna mobiltelefonokhoz – uniós csecsemőkhöz semmi köze nincs.

Update | 2015 márciusában a tudnodkel oldal ismét lehozta a cikk egy új változatát, több ezer friss megosztást és lájkot generálva az elméletnek. Ebben a verzióban Orbán neve is felbukkan (egyébként ez sem új motívum), de az “És itt a magyar változat (előkészítés)” című idézett anyag nem kattintható – így nem tudjuk meg, hogy áll a “magyar előkészítés”. A teljesen katyvasz szöveg utóiratában az okostechnológiák veszélyeire is figyelmeztetnek, ami egyébként létező és mostanában sokat elemzett jelenség, de a téma megismeréséhez a tudnodkel oldalánál azért komolyabb forrásokat ajánlok.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!